Din cuprinsul articolului
Cancerul de vezică. Care sunt motivele de îngrijorare: Invadează celelalte organe
Cancerul de vezică urinară este al șaptelea cel mai frecventtip de cancer. În fiecare an, 4.700 de persoane mor din cauza acestei maladii. Potrivit experților, aproape jumătate dintre cancerele de vezică urinară sunt rezultatul fumatului. Persoanele în vârstă (în special bărbații) sunt cele mai expuse, explică dr. Thomas Feutren, oncolog.
Cancerul de vezică urinară este o tumoră malignă care își are originea în peretele vezicii urinare. Peretele vezicii urinare este alcătuit din mai multe straturi (uroteliu, țesut muscular, corion și seroasă). În 90% din cazuri, tumora malignă apare în uroteliu: numim această tumoare urotelială. 10% dintre cancerele vezicale apar în alte zone ale vezicii urinare: numim această tumoare non-urotelială.
Dacă nu este tratată, tumora urotelială crește în mușchiul peretelui vezicii urinare și apoi se răspândește la organele învecinate. În cele din urmă, celulele canceroase se pot desprinde de tumoare și pot migra către alte structuri din organism: acestea sunt cunoscute sub numele de metastaze.
Cancerul de vezică. Care sunt motivele de îngrijorare: Invadează celelalte organe
Cancerul de vezică urinară este al șaptelea cel mai frecvent cancer în Franța, cu aproape 12.000 de cazuri pe an. Afectează în principal bărbații cu vârsta de peste 50 de ani (cele mai multe diagnostice sunt făcute după vârsta de 70 de ani).
În aproape jumătate din cazuri, cancerul de vezică urinară este rezultatul fumatului. În plus, anumite substanțe chimice și tratamente profesionale au fost identificate ca „declanșatori” ai cancerului de vezică urinară, potrivit Sante Magazin.
Tratamentul pentru cancerul de vezică urinară poate include îndepărtarea țesutului afectat, injecții pentru a distruge celulele anormale, îndepărtarea vezicii urinare sau chimioterapie și/sau radioterapie.
Formarea cancerului de vezică urinară, la fel ca toate tipurile de cancer, este rezultatul unei modificări a ADN-ului și, mai precis, a unei gene (parte a ADN-ului). Această mutație genetică face ca celulele să se comporte anormal, predispunând la apariția cancerului.
În 90% din cazuri, este vorba de un carcinom urotelial, cunoscut și sub numele de carcinom cu celule tranziționale (o tumoare malignă care își are originea în celulele uroteliale care căptușesc interiorul vezicii urinare, care formează o căptușeală numită uroteliu). Celulele maligne sunt inițial puține la număr. Acesta se numește cancer in situ. Celulele se înmulțesc apoi pentru a forma o tumoare malignă.
În timp, tumora crește în uroteliu și apoi invadează stratul de țesut conjunctiv (cancer non-muscular invaziv). Ulterior, tumora ajunge la mușchii din adâncul peretelui vezicii urinare și, uneori, la grăsimea care înconjoară vezica (cancer cu invazie musculară). În cele din urmă, celulele canceroase pot scăpa și invada organele sau ganglionii limfatici din apropiere.
În 90% din cazuri, cancerul de vezică urinară este un carcinom urotelial care debutează în celulele uroteliului, unul dintre straturile mucoasei vezicii urinare. Există și alte tipuri de cancer de vezică urinară, mai rare (cancer non-urotelial):
Factorii de risc pentru cancerul de vezică urinară sunt
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…