Sari la conținut

Cancerul de tiroidă. Cine e la risc să dezvolte boala și ce simptome vă trimit la medic?

Tiroida poate fi implicată în boli diverse, putând cauza inclusiv tulburări la nivel psihic, atenționează medicul primar chirurg Bogdan Stănescu, care activează din 1992 în cadrul secției chirurgie a Institutului Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” din București. Chirurgul spune că, în ultimii ani, a observat o modificare a profilului pacienților care ajung să fie operați.

„În domeniul chirurgical, abordez tiroida în cea mai mare parte a situațiilor, dar și paratiroida (n.r. glandă endocrină situată în spatele tiroidei, la înălțimea gâtului), care, în ultima vreme, a început să devină o problemă din ce în ce mai frecventă. În patologia tiroidiană, cel puțin după Cernobâl, incidența cancerului tiroidian a crescut exponențial”, atenționează medicul Băgdan Stănescu. Responsabile de cancerele de tiroidă pot fi însă și alte cauze mai puțin știute. „De exemplu, am observat la un moment dat o creștere a incidenței cancerului tiroidian la Galați, oraș care are turnătorie și care, multă vreme, a folosit cox adus din Ucraina. Toate sunt presupuneri, nu cred că a studiat cineva situația….”, adaugă medicul.

Dozări hormonale și ecografii  la îndemână 

 La baza creșterii numărului de bolnavi care ajung să se trateze și opereze pentru boli de tiroidă, stă însă și dezvoltarea rețelei de endocrinologie. „Când eram eu student, existau endocrinologi doar în reședințele de județ, ulterior a început să se dezvolte și o rețea orășenească. În plus, au intervenit și metode noi de diagnostic. Ecografia este la îndemâna oricui, ca și dozările hormonale. Nu se mai fac doar la București și în centrele universitare. Posibilitatea diagnosticului precoce a crescut și numărul pacienților”, este de părere medicul.

Categorii la risc

Cine ar trebui să își facă în mod special probleme atunci când vorbim de tiroidă?

„În special românii care provin din zonele endemice, cele submontane și montane, cei care provin din familii cu gușă, care au antecedente de cancer în zona tiroidei. Aceștia ar trebui să își facă, anual, o ecografie și o dozare hormonală pentru tiroidă”, recomandă chirurgul.

Pentru depistarea problemelor la nivelul paratiroidei foarte importantă este o analiză banală. „Este vorba despre dozarea calciului. Asta pentru că una dintre primele manifestări ale tumorilor paratiroidine sunt stările psihice dereglate: oamenii devin labili, nervoși, fără a se ajunge neapărat la tulburări psihice”, adaugă medicul.

Dozările care arată un nivel ridicat al calciului pot trăda o tumoră de paratiroidă care sapă și demineralizează oasele, ajungându-se până la fracturi. Urologii și ortopezii fac curent această analiză. „În ortopedie, dozarea de calciu la pacienții cu fracturi se face nu numai pentru a descoperi boala, dar și pentru a preveni o operație nereușită. Fără a se rezolva problema paratiroidei, operația este sortită eșecului”, atenționează dr. Bogdan Stănescu.

Reușită de 99 la sută

Șansele de vindecare după cancerele de la nivelul tiroidei sunt în strânsă legătura cu forma și stadiul bolii. „Cu cât prindem mai devreme boala, cu atât e mai bine. Din fericire, forma cea mai răspândită de cancer tiroidian beneficiează și de terapie cu radioiod care vindecă în proporție de 99 la sută”, completează chirurgul.

Numărul femeilor afectate de bolile tiroidei este mult mai mare decât cel al bărbaților (raportul este de 5 la 1), iar pentru identificarea timpurie a problemelor și tratarea lor eficientă este nevoie să se știe câteva semne.

Medicul le enumeră pe cele mai importante:

  • Umflături în zona gâtului, dar și în alte zone decât cea a tiroidei (submandibular, supraclavicular, lateral).
  • Răgușeală care nu se vindecă. „Pacienții ajung la ORL, medicii văd că au o coardă vocală paralizată, dau tratamente, alții îi trimit la un consult de tiroidă. Răgușeala trădează prezența unui nodul care de cele mai multe ori e cancerigen și invadează un nerv din vecinătatea tiroidei, care e responsabil de mobilitatea corzii vocale”, explică chirurgul de la Institutul Parhon.
  •  Senzația de sufocare;
  • Labilitate psihică;
  •  Transpirație excesivă, fără o cauză clară.

„Pacienții pot deveni nervoși, au insomnii, scad în greutate oricât ar mânca, au ochii ieșiți din orbine (exoftalmici). Important este să se ducă la un medic, chiar la medicul de familie pentru că și el știe tabloul acesta foarte bine”, este recomandarea chirurgului Bogdan Stănescu.

Inovator in chirurgia endocrina

Medic primar chirurg, doctor în medicină, dr. Bogdan Stănescu este un inovator în domeniul chirurgiei endocrine, fiind cel care a dezvoltat domeniul prin introducerea noilor tehnici precum: tiroidectomia totală și disecția limfatică cervicală. Medicul a acordat o atenție deosebită patologiei paratiroidiene, domeniu mai puțin abordat, efectuând operații în mare parte prin tehnici minim invazive. A dezvoltat un program de asistență chirurgicală a hiperparatiroidismului secundar, operând printr-o tehnică inovată personal.

Analize necesare: de la dozări la CT și RMN

Afecțiunile glandelor endocrine sunt complexe, pentru diagnosticare fiind necesare pe lângă un examen clinic amănunțit, analize de  laborator specifice (determinări hormonale), cât și investigații imagistice. Pentru persoanele internate (spitalizare de zi sau continuă), analizele sunt gratuite, în cea mai mare parte. Iată care sunt cele mai importante.

  • ecografia tirodiană, pentru evaluare și identificare de noduli, precum și pentru continuarea investigațiilor cu scintigrafia tiroidiană sau puncția cu ac subțire.
  •  RMN, CT- pentru diagnosticarea tumorilor hipofizare, suprarenale.
  •  osteodensitometria (DEXA) reprezintă standardul pentru determinarea densitătii mineral-osoase.

Aceste investigații permit acuratețea și precocitatea diagnosticului, inițierea unei terapii țintite, cât și monitorizarea răspunsului la tratament.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel