Sari la conținut

Cancerul de stomac și dieta: 5 factori legați de alimentație care cresc riscul de cancer gastric

Cancerul de stomac și dieta. Există 5 factori legați de alimentație care cresc riscul de cancer gastric. Cancerul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care lovește la orice vârstă și în orice moment.

Potrivit specialiștilor în sănătate, dieta joacă un rol major în sănătatea noastră și este unul dintre factorii determinanți ai carcinogenezei gastrice. Citește mai departe pentru a afla cinci factori legați de alimentație care pot crește riscul de cancer gastric, al cincilea cel mai frecvent cancer din lume.

Studiile au indicat faptul că alimentele pe care le consumăm ne pot crește șansele de a dezvolta anumite tipuri de cancer. La nivel mondial, cancerul gastric sau de stomac este al cincilea cel mai frecvent cancer, aproximativ 6 din 10 persoane fiind diagnosticate cu această afecțiune în fiecare an.
Statisticile arată că riscul de a dezvolta cancer de stomac pe parcursul vieții este mai mare la bărbați, care este de aproximativ 1 la 96, decât la femei, de aproximativ 1 la 152.

Specialiștii în sănătate spun că multe produse naturale au efecte chimio-preventive, cum ar fi vitaminele, probioticele și prebioticele, ceaiul verde și resveratrolul asupra cancerului gastric. Multe investigații au analizat legăturile dintre componentele alimentare și riscul de cancer gastric și au fost identificați o varietate de factori protectori și dăunători.

Cancerul gastric

Potrivit Clinicii Mayo, cancerul gastric este creșterea celulelor care începe în stomac.

Se poate întâmpla în orice parte a stomacului, fiind probabil să înceapă la joncțiunea gastroesofagiană. Aceasta este partea în care tubul lung care transportă alimentele pe care le înghițiți se întâlnește cu stomacul. Tubul care transportă alimentele către stomac se numește esofag.

Potrivit statisticilor, cancerul de stomac este mult mai frecvent în țările asiatice decât în Occident.

Chiar dacă cancerul de stomac nu provoacă întotdeauna simptome în stadiile incipiente, atunci când acestea apar, simptomele pot include acele indigestii, și dureri. Abia atunci când cancerul devine avansat, este posibil să fii diagnosticat cu el.

Factorii care cresc riscul de cancer de stomac sunt:

  • Boala cronică de reflux gastroesofagian
  • Consumul unei diete excesiv de sărate
  • O dietă săracă în fructe și legume
  • Infecție cronică a stomacului
  • Umflături și iritații la nivelul stomacului
  • Antecedente familiale de cancer la stomac
  • Antecedente familiale de sindroame genetice
  • Cancerul de stomac și relația sa cu dieta

Multe alimente sunt dăunătoare pentru noi, iar utilizarea lor constantă ne poate îmbolnăvi. Chiar dacă se fac cercetări cu privire la anumite alimente care provoacă cancer, există atât de multe alegeri alimentare care cresc riscul.

Câteva alimente predispuse la cancer sunt: alimentele sărate sau murat. Includerea alimentelor bogate în sare în dieta zilnică poate provoca sinteza compușilor N-nitroso sau NOC, dintre care mulți sunt cancerigeni.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, reducerea cantității de sodiu din alimentația dumneavoastră la aproximativ mai puțin de 2.300 de miligrame pe zi este ideală.

Alimente care provoacă infecții

Intoxicația alimentară cauzată de bacteria numită H. Pylori este extrem de frecventă. Cel mai adesea, mâncarea de pe stradă gătită în mod neigienic provoacă infecții care duc la cancer de stomac. Această infecție este foarte frecventă în India și cel puțin 80% din populație face o infecție la stomac la un moment dat.

Alimente procesate
Alimentele procesate, care au un conținut ridicat de conservanți și sare, sunt puternic asociate cu multe tipuri de cancer, inclusiv cu cancerul gastric. Potrivit unei evaluări a Organizației Mondiale a Sănătății, carnea procesată este cancerigenă pentru oameni, crescând riscul de cancer colorectal cu 18%.
Carnea procesată, cum ar fi cârnații și salamurile, este preparată la temperaturi ridicate, iar procesul provoacă daune celulare.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel