Din cuprinsul articolului
O echipă de cercetători canadieni de la Universitatea din Waterloo a pus la punct o nouă metodă care poate detecta cancerul de sân la femei într-un stadiu incipient pentru primirea unui tratament care să le salveze viața.
Tehnologia inovatoare își propune să fie mai precisă și mai ieftină decât cele mai comune instrumente de diagnosticare actuale, cum ar fi mamografia cu raze X, ultrasunetele și imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). Testele au fost efectuate în două minute și au folosit mai puțină energie decât un smartphone.
Totodată, examinarea este mai sigură decât razele X, care expun pacienții la radiații de nivel înalt care pot deteriora ADN-ul și pot provoca cancer, potrivit studiului publicat în revista Scientific Reports şi citat de 360medical.ro.
„Suntem foarte aproape de a oferi o metodă de detectare a cancerului de sân într-un stadiu incipient, care este ieftină și inofensivă pentru femei”, a declarat prof. dr. Omar Ramahi, cercetător principal și profesor la Departamentul de inginerie electrică și informatică din Waterloo.
Cercetătorul canadian a început să exploreze noi modalități de detectare a cancerului de sân în stadiu incipient în 2001 și, în ultimii cinci ani, a studiat potențialul undelor electromagnetice de joasă frecvență. Împreună cu echipa sa de cercetare, au făcut ceea ce el a descris ca fiind „o mare descoperire”, și anume faptul că frecvențele electromagnetice foarte joase „călătoresc în linie dreaptă”.
Dispozitivul de diagnosticare pe care l-a creat echipa de cercetători canadieni imită oarecum mamografia cu raze X, dar fără dezavantajele acesteia. În locul razelor X, energia electromagnetică de joasă frecvență este emisă de o antenă, asemănătoarei celei dintr-un smartphone.
Odată ce energia pătrunde în sânii pacientei, este captată de o metasuprafață sau de o placă de circuit, formată în întregime din pixeli, fiecare dintre aceștia acționând ca un receptor.
Inteligența artificială (AI) interpretează apoi imaginile care provin de la placa de circuit, eliminând necesitatea ca un tehnician uman să analizeze rezultatele. Tehnologia poate localiza dimensiunea și locația unei tumori, chiar și în cazul sânilor cu țesut dens, lucru pe care sistemele actuale de diagnosticare îl pot rata.
Echipa și-a testat sistemul pe structuri artificiale concepute pentru a imita proprietățile sânului unei femei umane. „Rezultatele sunt extrem de încurajatoare”, spune el, menționând că tehnologia lor nu are până acum concurență. În viitor, va fi creat un sistem care, cu aprobarea autorității de reglementare Health Canada, va putea fi testat pe subiecți umani.
Numărul persoanelor cu vârsta sub 50 de ani diagnosticate cu cancer a crescut la nivel mondial în ultimii 30 de ani, potrivit unui amplu studiu, iar cauzele creşterii nu sunt pe deplin cunoscute.
În timp ce experţii avertizează că o parte din această creştere se explică prin creşterea demografică, cercetările anterioare au observat diagnostice de cancer din ce în ce mai frecvente în rândul celor sub 50 de ani. Cancerul mamar a fost cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în ultimii 30 de ani.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…