Din cuprinsul articolului
Cancerul de sân este o problemă serioasă de sănătate, însă, din fericire, acesta poate fi prevenit în multe dintre cazuri. De asemenea, diagnosticarea timpurie este esențială pentru ca tratamentul să aibă mai multe șanse de reușită.
Tratamentul cancerului de sân a evoluat, iar reușita este mai mare atunci când este depistat cât mai devreme. De aceea, controlul periodic este esențial, mai ales pentru femei.
Cancerul de sân poate fi prevenit, potrivit dr. Eniko Fejer, medic primar Oncologie, care a afirmat la Digi 24 că stilul de viață este cel care influențează sănătatea.
„Vestea bună este că da. Aproximativ 40% din tumorile maligne pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viață. Dintre factorii de risc influențabili ai cancerului de sân amintim obezitatea, hiperstenismul, care nu este un factor de risc exclusiv pentru cancerul mamar, ci și pentru alte tipuri de tumori.
Acesta merge mână-n mână cu sedentarismul, astfel încurajăm pacientele/populația să-și păstreze greutatea corporală în limite normale, să aibă un aport caloric bine controlat și să aibă activitate fizică de intensitate cel puțin moderată, aproximativ 5 ore pe săptămână.
La fel, încurajăm sarcina înaintea vârstei de 30 de ani, prima sarcină, fiindcă aceasta a fost dovedită a fi un factor protector împotriva tumorilor maligne de sân. La fel și alăptarea, o perioadă cât mai îndelungată”, a explicat dr. Eniko Fejer, medic primar Oncologie.
De asemenea, mai susține medicul, se pot controla inclusiv tratamentele hormonale, administrate cu scop anticoncepțional sau limitarea acestora în perioada menopauzei.
”Este foarte important să abandonăm fumatul. Fumatul inițiat mai ales în adolescență predispune femeile aflate în premenopauză la tumori maligne mamare și nu doar, respectiv să limităm consumul de alcool”, a subliniat specialistul.
Cât privește stabilirea diagnosticului de cancer mamar, dar mai ales atitudinea pe care pacientele trebuie să o aibă după acest moment, medicul a afirmat că acestea trebuie să aibă o discuție onestă și deschisă cu medicul curant.
”Aceasta este baza colaborării bune între ei doi. Trebuie să pună multe întrebări, să fie curioase, să întrebe cât de mare este tumora din sân, sunt ganglionii axilari afectați, de ce este necesar să facă atâtea investigații imagistice, de ce este important să aștepte rezultatul histopatologic să vedem dacă tumora are sau nu receptori de estrogen, de ce este important factorul de proliferare și statusul HER 2”, a mai spus medicul, care a adăugat că pentru pacientele sale s-a obișnuit să facă schițe pentru ca acestea să înțeleagă extinderea bolii lor, citează DC Medical.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…