Sari la conținut

Cancerul de sân: drumul spre vindecare, de la suspiciune la diagnostic. Dr. Cezar Bețianu: „Biopsia percutanată poate fi folosită în majoritatea cazurilor și nu lasă cicatrici”

dr. Cezar Betianu
Sursa foto: arhiva personala
Cancerul de san

Cancerul de sân este un diagnostic crunt, iar pentru pacienți, fiecare zi contează. În umele cazuri, drumul spre vindecare, de la momentul suspiciunii la tratamentul propriuzis, poate fi unul anevoios și extrem de frustrant.

Dr. Cezar Bețianu, medic primar radiologie și imagistică medicală cu supraspecializare în radiologia intervențională și competențe în senologie, ne-a explicat pe larg care sunt pașii care trebuie făcuți pentru realizarea investigațiilor necesare stabilirii unui tratament potrivit.

Dr. Cezar Bețianu: Cancerul de sân poate fi diagnosticat în mai multe feluri

Cum se pune diagnosticul? Care sunt pașii după ce pacienta face ecografie/mamografie și i se recomandă biopsia?

Cancerul de sân poate fi diagnosticat în mai multe feluri: consult senologic, markeri tumorali, teste imagistice. Cele mai importante metode pentru diagnosticarea cancerului de sân sunt: mamografia și ecografia mamară. Se mai poate recomanda după caz și RMN-ul.

Atunci când una din aceste investigații relevă o abnormalitate, pentru un diagnostic de certitudine se recomanda biopsia.

Odată ce pacienta primește indicația pașii sunt simpli; programarea la un specialist în radiologie intervențională pentru biopsia ghidată imagistic, sau la un chirurg care abordeaza chirurgia mamară, în cazul în care tumora este mai prost situată.

dr. Cezar Betianu
Sursa foto: arhiva personala

Biopsia percutanată nu este dureroasă, dar pacienta poate simți un disconfort

Ce este biopsia percutanată? 

Biopsia este o modalitate de confirmare a unui diagnostic în patologia mamară. Biopsia percutanată se efectuează sub ghidaj imagistic.

Procedura constă în prelevarea unei probe de țesut mamar, care este ulterior testată într-un laborator de anatomie patologică, pentru verificarea existenței celulelor canceroase. Examenul histopatologic este singurul care poate confirma un diagnostic inițial de cancer.

Ce trebuie să știe pacienta înainte de această intervenție? Trebuie să se pregătească în vreun fel?

Biopsia ghidată imagistic este o procedură care se face în ambulator, sub anestezie locală, și poate fi realizată prin aspirație ac gros, în funcție de localizare, dar și de dimensiunea nodulului mamar, cum ar fi nodulii care nu se simt la palpare, sau în cazul în care există o masa vizibilă ecografic sau se simte la palpare.

Este o procedură care nu necesită pregătiri prealabile, în afara de analizele uzuale recomandate. Este nedureroasă, însă pacienta poate simți un disconfort. Nu există restricții în ceea ce privește dieta înainte de examinare.

Cum se face biopsia? Este ca o operație? Adică se face în sala de operație?

Biopsia percutanată este o procedură minim invazivă, care se poate realiza într-o clinică medicală dotată cu un ecograf. Pentru că se folosește un anestezic local pacienta este conștientă pe durata procedurii și poate pleca acasă la scurt timp după ce recoltarea probei a avut loc.

Cât durează?

Procedura durează aproximativ o oră. După identificarea leziunii cu ajutorul unui ecograf și pregătirea locală corespunzătoare se introduce un ac special de puncție, care este urmărit în timp real cu ajutorul ecografului. Acest procedeu poate fi repetat de mai multe ori pentru a se obține mai multe fragmente separate de țesut.

Biopsia percutanată poate fi folosită în majoritatea cazurilor și nu lasă cicatrici

Multe femei se tem de această biopsie și cred că ar putea împrăștia celulele canceroase. Este adevărat?

Șansele ca biopsia percutanată să împrăștie celulele cancerigene sunt foarte mici. Este un tip de intervenție cu indicații clare și bine stabilite, iar acolo unde nu poate fi aplicată, adică unde riscurile sunt mai mari decât beneficiile, se recomandă biopsia chirurgicală.

În zilele noastre biopsia percutanată poate fi folosită în mai toate cazurile.

Ce se întâmplă după biopsie? Cum arată locul și ce trebuie să facă pacienta?

Locul arată normal, nu există cicatrici. La finalul procedurii se pune un pansament chirurgical, pentru a opri sângerarea. Se recomandă evitarea efortului mare pentru câteva zile și dacă apare durerea se poate lua un analgezic.

Cât așteaptă după rezultat?

Rezultatul histopatologic, de obicei, se primește după 10-14 zile.

Ce arată rezultatul? Să explicăm cât mai simplu.

Raportul histopatologic pune diagnosticul de certitudine, dacă proba prelevată este sau nu cancer. În cazul unui diagnostic malign, raportul va conține tipul, stadiul și gradul tumorii. Stadializarea arată cât de mare este tumora și dacă s-a răspândit. Iar gradul descrie cum arată celulele la microscop. Toate acestea sunt aspecte importante în conduita terapeutică.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel