Categories: Ştiri sănătate

Cancerul de sân, cea mai frecventă afecțiune oncologică la femei. Tehnici moderne de prevenție și tratament în cazul unui astfel de diagnostic

Cancerul de sân, cea mai frecventă afecțiune oncologică la femei. Anul acesta, România va marca pentru prima dată Ziua Internațională de luptă împotriva Cancerului, lansând Planul Național de Combatere a Cancerului. în România, în anul 2020, au fost înregistrate 98.886 noi cazuri de cancer și 54.486 decese (conform Globocan 2020).

Printre cele mai frecvente tipuri de cancer se numără cancerul colorectal, pulmonar, mamar, de prostată și de vezică urinară.

La femei, cel mai frecvent tip de cancer este cancerul mamar. În România, în anul 2020 s-au înregistrat 12.085 de cazuri diagnosticate cu cancer mamar și 3.918 decese ca urmare acestei afecțiuni oncologice.

Screening-ul de prevenție, principalul aliat în lupta cu cancerul

Cancerul mamar este o afecțiune oncologică ce se constituie la nivelul țesuturilor sânului și, fiind nedureroasă (în stadiile incipiente), foarte des este descoperit atunci când se află în stadii tardive. Deși mijloacele de diagnostic de astăzi permit identificarea leziunilor maligne încă de când au dimensiuni milimetrice, din lipsa unei conștientizări a importanței screening-ului de prevenție la nivelul populației generale, incidența cazurilor diagnosticate tardiv este încă ridicată.

Dr. Cristian Gabriel Viișoreanu, medic primar chirurgie generală: Screening-ul de prevenție reprezintă cel mai puternic aliat în luptă cu această boală. Atunci când cancerul este identificat într-un stadiu precoce, avem la îndemână soluții terapeutice moderne, prin tratamente țintite și tehnici chirurgicale conservatoare. Astfel, cancerul mamar devine o boală tratabilă, evitând mastectomia și obținând în același timp un prognostic favorabil pe termen lung, atâta vreme cât menținem controlul  prin investigații imagistice periodice și focus pe un stil de viață sănătos.

Tratamente oncologice moderne în tratarea cancerului mamar

Tratamentul cancerului mamar s-a îmbunătățit în ultimii ani, oferind beneficii pacientelor care se confruntă cu această boală. Atunci când cancerul este localizat, boala devine perfect vindecabilă, cu prognostic favorabil pe termen lung.

Dr. Cristian Gabriel Viișoreanu, medic primar chirurgie generală: Medicina modernă aduce tot mai multe beneficii pacientului, în primul rând din punct de vedere al prevenției. Atunci când descoperim un cancer în stadiu de debut, avem mai multe resurse pentru a învinge boala. Prevenția prin screening este singurul aliat sigur care ne poate proteja de situația unui diagnostic ce ne poate pune viața în pericol.

Tratamentele oncologice sunt astăzi prescrise țintit, în funcție de tabloul clinic al pacientei. De asemenea, multidisciplinaritatea cu care este abordat astăzi cancerul mamar oferă mai multă predictibilitate și exactitate în elaborarea planului terapeutic.

Chirurgia conservatoare, noul standard în tratamentul chirurgical al cancerului mamar

În ceea ce privește tratamentul chirurgical, acesta a reprezentat mereu temerea majoră a pacientelor, cancerul de sân fiind cel mai des asociat cu pierderea sânului.

Dr. Cristian Gabriel Viișoreanu, medic primar chirurgie generală: Vorbind din experiența echipei chirurgicale pe care o coordonez, mastectomia este o soluție chirurgicală abordată extrem de rar. Chirurgia conservatoare reprezintă noul standard în tratamentul cancerului mamar, statisticile indicând un prognostic favorabil. De asemenea, chirurgia oncoplastică, intrând în circuitul de tratament al cancerului mamar poate repara chiar în același moment chirurgical, reconstruind sânul prin diverse metode, redând astfel pacientei un aspect cât mai aproape de forma inițială a sânului.

Cancerul mamar a reprezentat dintotdeauna unul dintre principalele temeri ale femeilor cu privire la sănătatea lor. Incidența acestei boli nu a scăzut cu timpul, însă ne putem bucura de metode revoluționare de tratament, menite să mențină feminitatea, să fie mai ușor de traversat dar mai ales să crească speranța de viață printr-un prognostic favorabil pe termen lung. Toate acestea însă sunt posibile dacă anual, efectuăm un examen imagistic: ecografie mamară în cazul femeilor tinere sau mamografia, în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani. Acest gest poate ține departe orice femeie de un diagnostic tardiv, cu puține soluții de tratament.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

31 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Citeste si: