Din cuprinsul articolului
Cancerul de prostată este cea mai frecventă cauză de deces din cauza tumorilor maligne. Jordi Casta, medic oncolog, a explicat în ce moment apar anumite simptome.
Cancerul de prostată, ca și alte tipuri, propriile noastre celule încep să crească disproporționat și încep să aibă un autocontrol total diferit față de țesutul original”, Jordi Casta, medic oncolog la Spitalul San José Moscati din Querétaro.
Ce face un bărbat vulnerabil la cancerul de prostată?
Principalul factor de risc este vârsta. Deși există anumite modificări genetice în care celulele ignoră gardienii genomului, care ne sunt ajutoarele pentru a opri cancerul sau reparatorii”, indică expertul.
Spre deosebire de unele tipuri de cancer, relația lor cu infecțiile recurente nu a fost detectată: de exemplu, infecții ale tractului urinar sau prostatita acută. Dar dacă s-au dovedit a fi elemente de pericol, înseamnă că au rude de gradul doi până la al treilea și mutații BRCA.
Simptomele cancerului de prostată
Deși de obicei nu dă semne pentru că crește la periferia prostatei (în jurul acesteia), în timp apasă pe uretra și tocmai în acel moment apar unele manifestări”, Jordi Casta, potrivit Health.
Potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, unele simptome sunt:
- Dificultate la începutul urinării
- Flux de urină slab sau întrerupt
- Urinări frecvente, mai ales noaptea
- Durere sau arsură la urinare
- dureri persistente de spate
Peste 50% din cazurile de cancer sunt depistate în stadiul 4, când există deja metastaze; adică cancerul a migrat deja de la prostată la un alt organ din corp. Iar motivul este infrecvența în efectuarea examenelor sau a studiilor.
Ce opțiuni de tratament există?
În stadiul 1 până la 2, cancerul este operabil. Deși poartă cu sine unele efecte secundare, precum incontinența urinară sau lipsa libidoului.
Cu toate acestea, este un tratament benefic deoarece este curativ, deoarece se pot administra chimioterapie și blocare androgenică.
Stadiul 3 nu este operabil și alternativa este radioterapia și blocarea androgenică dublă.
În stadiul 4 nu se operează nicio tumoare și se încearcă doar să atenueze simptomele sau disconfortul.
Cum îl poți detecta la timp?
De la vârsta de 50 de ani, toți bărbații ar trebui să fie supuși unui test de antigen specific prostatic, examen digital rectal și ecografie transrectală”, spune expertul.
Acestea trei măresc posibilitatea de a detecta cancerul de prostată în stadii incipiente și astfel vă salvează viața.