Din cuprinsul articolului
Cancerul de prostată este cea mai frecventă tumoră la bărbații în vârstă, iar recunoașterea timpurie a acestei afecțiuni poate face diferența între viață și moarte.
În cadrul unui interviu exclusiv cu Doctorul Zilei, Prof. Univ. Dr. Georg Schatzl, renumit specialist în urologie și andrologie la Wiener Privatklinik, răspunde la întrebări fundamentale despre simptome, testarea PSA, opțiunile de tratament și noile tehnologii disponibile, oferind o perspectivă clară și informativă pentru pacienți și familiile lor.
Cancerul de prostată: factori de risc
Cum Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, de pe 4 februarie, se aproprie, expertul oferă informații despre diagnosticare, tratament și prevenție, punând accent pe importanța controalelor regulate și asupra progreselor din domeniul medical.
Ce știm despre cancerul de prostată?
Cancerul de prostată este cea mai frecventă tumoră întâlnită la bărbații în vârstă. Vârsta de vârf pentru diagnosticare în Europa este de 72 de ani. Factorii de risc includ înaintarea în vârstă, cauze etnice și genetice, precum și un istoric familial de cancer de prostată.
Cancerul de prostată este vindecabil?
Cancerul de prostată este foarte tratabil și vindecabil în stadiile incipiente. Există diverse opțiuni de tratament în funcție de stadiul tumorii, vârsta pacientului și gradul de agresivitate al tumorii. Formele în stadii avansate pot fi tratate doar într-un mod pur paliativ.
Semne de alarmă și metode de diagnostic
Cu ce simptome ar trebui un bărbat să consulte neapărat un medic?
Nu depinde doar de simptome, deoarece cancerul de prostată nu are simptome în stadiile incipiente. De la vârsta de 44 de ani, bărbații ar trebui să meargă anual la un control medical, unde se efectuează toate testele necesare.
Este recomandat un examen complet care să includă ecografia, analiza urinei, palparea prostatei și măsurarea nivelului PSA (antigen prostatic specific).
Care sunt limitările testului PSA?
Testul PSA are limitări, deoarece este un parametru specific nivelului de PSA, dar nu este specific cancerului. Un nivel crescut de PSA poate fi cauzat și de inflamația prostatei, mărirea benignă a prostatei sau activități precum ciclismul excesiv sau contactul sexual cu câteva zile înainte de test.
Prin urmare, dacă valoarea PSA este crescută, aceasta ar trebui repetată după aproximativ șase săptămâni. Dacă valoarea rămâne ridicată, ar trebui efectuată o imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) a prostatei.
Cancerul de prostată bine diferențiat versus cancerul de prostată slab diferențiat.
În ce cazuri se efectuează o biopsie și există o modalitate de a o evita fără a afecta pacientul?
O biopsie a prostatei este indicată dacă în timpul examinării prin rezonanță magnetică a prostatei se identifică o zonă suspectă. Biopsia poate fi efectuată fie prin rect, fie pe cale perineală. Biopsia prin rect implică un risc de infecție, însă acest risc poate fi redus semnificativ prin administrarea de antibiotice. Alte efecte secundare pot include prezența sângelui în spermă sau în urină.
De ce se vorbește despre cancer de prostată slab diferențiat și bine diferențiat și ce înseamnă acest lucru?
Patologul face distincția între cancerul de prostată bine diferențiat și cel slab diferențiat. Decizia privind tratamentul este luată în funcție de gradul de agresivitate al cancerului.
Cancerul de prostată slab diferențiat este mult mai agresiv și, prin urmare, necesită un tratament mai intens. Ghidurile emise de Societatea Europeană de Urologie sau de Societatea Germană de Urologie oferă instrucțiuni clare cu privire la modul de abordare a acestui tip de cancer.
Metode de tratament moderne
Cine e mai predispus să dezvolte o formă agresivă de cancer de prostată? Care este cea mai eficientă terapie?
Nu se poate determina în prealabil ce tip de tumoră de prostată va dezvolta un anumit bărbat. Așa cum am menționat anterior, există ghiduri foarte clare referitoare la terapie, care trebuie discutate și aplicate împreună cu pacientul.
În tratamentul cancerului de prostată, există o secvență logică care trebuie urmată, iar deciziile privind utilizarea radioterapiei, terapiei hormonale, chimioterapiei sau intervenției chirurgicale depind de factori specifici?
Tipul de terapie aplicat depinde de stadiul tumorii, de gradul de agresivitate și de starea generală a pacientului. O intervenție chirurgicală este indicată atunci când probabilitatea de supraviețuire pentru următorii zece ani este foarte mare, în acest caz, trebuie discutate și posibilele efecte secundare, precum incontinența urinară și impotența postoperatorie.
Pe de altă parte, radioterapia poate fi utilizată împreună cu terapia hormonală, în funcție de rezultatele histologice. Și în acest caz, pot apărea probleme legate de potență. Pentru tumorile de prostată care nu sunt agresive, monitorizarea activă poate fi, de asemenea, o opțiune terapeutică. Cu toate acestea, și în acest caz, există recomandări foarte clare privind modul de abordare.
Care sunt metodele chirurgicale actuale pentru cancerul de prostată și cât de eficiente sunt acestea?
Metoda preferată pentru tratamentul cancerului de prostată este îndepărtarea chirurgicală a prostatei utilizând robotul DaVinci. Aceasta este mai sigură, în timp ce alte metode, precum ultrasunetele focalizate de intensitate înaltă (HIFU), sunt considerate experimentale conform ghidurilor internaționale. Terapia cu laser nu este utilizată pentru cancerul de prostată, fiind indicată doar pentru tratarea modificărilor benigne ale prostatei.