Cancerul pulmonar nu dă simptome. De câte ori pe an este recomandat să facem un CT la plămâni?
Mucoasa respiratorie este afectată de gazele din atmosferă. În această situație, medicii recomandă un CT la plămâni. De câte ori pe an ar trebui făcută această procedură?
Andreea Groza: „Nasul este aparatul de aer condiționat la purtăror. Purifică și încălzește aerul. Încălzindu-l, din reacție apare o cantitate mică de apă. Așa cum vedem apă și la aparatul de aer condiționat”.
Ce înseamnă, de fapt, umiditatea naturală din mucoasa nasului?
Într-un oraș poluat găsim două gaze, cu impact direct asupra noastră – dioxidul de sulf și oxidul de azot.
Dr. Annette Madelene Dăncilă, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii, spune la cât timp este recomandat să facem CT de torace cu doză mică, adică de la care primim mult mai puține raze X.
„Se formează acid sulfuric, acid sulfuros. La nivelul nasului, mucoasei, se poate forma acest acid sulfuric, ca urmare a umidității din mucoasă”.
În propriul arbore respirator apar, așadar, reacții care ard mucoasa și cauzează microleziuni, aceleași precum în cazul ploilor acide. Vedem cum arată o intervenție chirurgicală robotică, făcută în plămân. Medicul controlează robotul din consolă. Inciziile sunt minim invazive, recuperarea pacientului durează o zi.
Pacientul este un tânar cu o leziune malignă. În ultimii ani, această boală se constată sub 50 de ani, în special în rândul femeilor, inclusiv în cazul nefumătoarelor. Nu se știe de ce. Riscul de a dezvolta afecțiuni grave ale plămânului crește sută la sută la fumători. De aceea, medicii ne spun ca, o dată la fiecare doi ani, să facem CT de torace cu doză mică, adică de la care primim mult mai puține raze X.
Dr. Felix Dobrițoiu, medic specialist în chirurgie toracică: „Cu mașina mergem odată pe an și facem ITP-ul, deși are doi, trei ani. Noi avem zeci de ani, și nu mergem să facem lucrurile astea, deși e mult mai important pentru noi decât orice altceva în viață”.
Controlul plămânilor trebuie făcut, anual, la pneumolog și, o dată la doi ani, un control imagistic de tip CT. Nu o radiografie pulmonară simplă. Iată de ce.
Dr. Adriana Cojocaru, medic primar în imagistică medicală: „O radiografie simplă va depista foarte rar un cancer mic la 1-2 cm, care este atât de mare. Adică e un cancer tratabil”.
Andreea Groza: „Nu putem, singuri, să controlăm poluarea, dar putem să ajungem anual la medicul pneumolog, pentru control medical, în lipsa simptomelor”.
Motivul? Cancerul de plămân nu dă simptome în stadiile când e tratabil. Statistic vorbim despre principala formă de cancer, care apare în cazul ambelor sexe, potrivit stirileprotv.ro.