Diagnosticate la timp, 90% din cazurile de melanom pot fi tratate in mod eficient. Un studiu exclusiv derulat de Ipsos in 23 de tari de pe toate continentele, analizeaza comportamentul persoanelor la soare si cunostintele generale privind riscurile asociate expunerii la soare. 88% din persoanele chestionate cunosc riscurile aparitiei cancerului de piele in momentul expunerii la soare, fara protectie.
Cu toate acestea, doar 1 din 2 persoane chestionate a consultat vreodata un medic dermatolog pentru un screening cutanat (analiza vizuala a alunitelor realizata de un dermatolog), iar 1 din 4 persoane nici macar nu si-a verificat vreodata propriile alunite.
In cadrul unui program national de screening cutanat, realizat in perioada mai-iunie 2014 de La Roche Posay in colaborare cu 142 de medici dermatologi, peste 1100 de pacienti romani au beneficiat de un consult gratuit al nevilor pigmentari. Dintre acestia, 60% erau la primul consult dermatologic al alunitelor. Pentru 50% dintre participanti, factorul care i-a determinat sa consulte medicul dermatolog a fost gratuitatea serviciului oferit. Dintre persoanele consultate, numai 20% foloseau protectie solara in mod regulat in timpul expunerii la soare, vara.
Pe langa constientizarea riscului aparitiei cancerului de piele in urma expunerii neprotejate la soare, in urma campaniei s-au descoperit 30 de cazuri de cancere cutanate (9 de melanom, 15 cazuri de carcinom bazocelular si 6 cazuri de carcinom spinocelular), care diagnosticate intr-o faza incipienta au putut fi tratate in mod eficient.
UN STUDIU FARA PRECEDENT ANALIZEAZA COMPORTAMENTUL LA SOARE SI PREVENTIA CANCERULUI DE PIELE IN 23 DE TARI
Este o placere universala – majoritatea oamenilor la nivel global iubesc soarele. Totusi soarele este recunoscut mai ales pentru natura sa duala. Pe de o parte credem ca ne ofera energie si ca bronzul ne face sa aratam sanatosi, iar pe de alta parte exista o recunoastere larg raspandita a pericolelor si riscurilor asociate expunerii.
88% dintre noi recunoastem pericolele expunerii la soare fara protectie. In timp ce exista o corelatie clara intre recunoasterea riscurilor si practicile de prevenire – intr-adevar cu cat suntem mai informati, cu atat ne protejam mai mult de efectele nocive ale soarelui – obiceiurile de protectie solara sunt inca nesatisfacatoare, dupa cum este dovedit de numarul de cazuri de melanom in crestere.
In timp ce 8 din 10 persoane se protejeaza de soare, 4 din 10 persoane nu considera necesar sa se protejeze in afara perioadei vacantelor. Mult mai ingrijorator este faptul ca oamenii nu consulta un dermatolog pentru o depistare incipienta a cancerelor de piele, deseori vizibile cu ochiul liber. Doar 1 din 3 persoane in lume isi verifica alunitele cel putin o data pe an si mai mult de jumatate din populatie nu si-a sfatuit niciodata persoanele dragi sa mearga la un screening cutanat.
Pentru Laïla Idtaleb, Directorul Departamentului de Sanatate al IPSOS, “acest studiu subliniaza diverse conflicte interne cu care se confrunta respondentii: intre constientizarea riscurilor si dorinta de a se expune la soare, dar si intre cunoasterea semnelor unui potential cancer de piele si refuzul de a demara o verificare a alunitelor sistematica si regulata, fie din proprie initiativa, fie la recomandarea medicului dermatolog. Studiul demonstreaza de asemenea cum rezultatele acestor tensiuni variaza in functie de tara, sex, grupuri de varsta si nivel de educatie.”
Campionii Mondiali in protectia solara
In ciuda factorilor geografici, climatici si educationali, acest studiu derulat in 23 de tari dezvaluie cativa campioni in protectia solara si prevenirea cancerului de piele si atentioneaza asupra catorva tari care au ramas in urma la acest capitol.
Cand au fost chestionati cu privire la obiceiurile de protectie solara, un numar surprinzator de 34% din populatia greaca a declarat ca se protejeaza pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, urmati indeaproape de Chile (33%) si Australia (32%). Interesant este faptul ca tot populatiile acestor trei tari incearca cel mai mult sa stea la umbra pe timp de zi. La polul opus se afla Belgia, Danemarca si Rusia, unde doar 6% din populatie adopta obiceiuri de protectie solara pe tot parcursul anului.
Desi nu se numara printre primele trei cele mai insorite tari din lume, in ceea ce priveste protectia solara, Irlanda, Italia si Portugalia sunt in top in utilizarea produselor de protectie solara, cu 69% din populatie declarand ca o aplica pe fata, in timp doar 35% dintre mexicani fac acest lucru, desi sunt mai expusi la radiatiile UV, fiind depasiti doar de rusi, dintre care doar 19% folosesc protectie solara.
Totodata, la nivel mondial, 87% dintre parintii cu copii sub 12 ani au declarat ca aplica intotdeauna sau adesea crema solara copiilor lor in momentul expunerii solare, cu diferente relativ mici intre continente.
“Melanomul este cea mai grava forma de cancer cutanat, totusi daca este diagnosticat si tratat la timp, paropae intotdeauna este curabil”, spune Profesor Dr. Giuseppe Argenziano, Presedinte al Societatii Internationale de Dermatoscopie. “De aceea este important ca fiecare dintre noi sa verifice in mod regulat orice modificare sau aparitie de noi alunite pe piele. Lupta impotriva cancerului de piele incepe acasa si cu cat mai multe persoane sunt atente la pielea lor si a celor dragi, cu atat mai multe persoane vor consulta un medic dermatolog, iar noi vom putea diagnostica mai devreme.”
Un obicei national pentru screeningul cutanat
Chiar daca Australia si America de Sud sunt doua dintre cele mai insorite regiuni, se pare ca europenii au un fler national pentru controlul alunitelor. In topul tarilor se afla Germania, Austria si Italia, tari ale caror populatii au declarat ca isi verifica alunitele la medicul dermatolog, in proportie de 24%, 23% respectiv 20% cel putin o data pe an. Intre timp, Finlandei i se acorda ultimul loc cu aproape 1% din populatie ce a declarat ca merge la medicul dermatolog pentru a-si verifica alunitele cel putin o data pe an.
Grecia, Australia si Austria au demonstrat ca sunt profesioniste la autoexaminare din proprie initiativa, cu 52%, 48%, respectiv 45% din populatie care a declarat ca isi verifica alunitele cel putin o data pe an. Rusia si Brazilia, cea din urma fiind o tara de la care ne-am astepta ca populatia sa fie mai grijulie, par a nu aplica inca aceasta practica, cu doar 5% si 14% din populatie care isi verifica alunitele anual. Italia (66%), Portugalia (63%) si Austria (59%) sunt natiunile care recomanda cel mai mult celor dragi sa consulte un medic pentru a-si verifica alunitele.
Lupta intre sexe
La fel ca pentru multe alte lucruri, barbatii si femeile din toata lumea au atitudini diferite fata de protectia solara. In timp ce barbatii prefera in general sa se fereasca de soare utilizand tehnici precum acoperirea corpului cu tricouri cu maneca lunga (21% din barbati fata de 16% dintre femei) si poarta palarii sau sepci (45% din barbati fata de 32% din femei) , femeile sunt fruntase la aplicarea cremei de protectie solara, in timpul expunerii. 69% dintre femei aplica crema de protectie solara pe fata in mod regulat, comparativ cu doar 45% dintre barbati. Aceeasi diferenta semnificativa poate fi observata in aplicarea cremei pentru corp: doar 1 din 2 barbati prefera crema de protectie solara fata de 2 din 3 femei.
Mai mult, in timp ce acest studiu arata ca nivelul constientizarii riscurilor cancerului de piele la nivel global este ridicat, se pare ca femeile sunt mai bine informate la acest capitol. 78% dintre
ele considera ca nivelul expunerii la soare in timpul copilariei are legatura cu riscurile de a fi diagnosticate cu cancer de piele, fata de 71% dintre barbati care au fost intrebati cu privire la acest aspect. In mod similar, 90% dintre femei recunosc ca riscurile de dezvoltare a cancerului de piele sunt corelate cu lipsa protectiei solare, fata de 85% din barbati.
Populatia tanara, nepasatoare cand este vorba despre piele
In mod nesurprinzator, tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani sunt cei mai nepasatori cand vine vorba de protectie solara si preventia cancerului de piele, ceea ce este cu atat mai ingrijorator dat fiind faptul ca 80% din daunele cauzate pielii de catre soare se petrec inainte de varsta de 18 ani. In timp ce doar 46% dintre tineri cauta zonele cu umbra pe timp de zi, 55% dintre adultii cu varste cuprinse intre 55 si 65 ani le prefera. Fie ca este o declaratie la moda, fie un plan de rebeliune, acesti tineri poarta din ce in ce mai putin accesorii de protectie solara: din ce in ce mai putini tineri poarta ochelari de soare (46%) sau palarii (26%). Nu este nici o surpriza faptul ca pe masura ce imbatranesti mai mult tinzi sa alegi palarii, 46% dintre persoanele cu varsta intre 55 si 65 de ani preferand sa le poarte. Persoanele cu varsta intre 35 si 44 de ani sunt cele care utilizeaza cel mai mult crema de protectie solara pentru a-si proteja corpul de soare (63%) in timp ce adultii tineri cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani par a fi cel mai mult ingrijorati de efectele soarelui asupra tenului lor, aplicand cel mai mult crema solara la nivelul fetei (61%).