Sari la conținut

Cancerul de piele. Cum recunoști o leziune suspectă?

piele uscată
Sursa foto: McCutcheon on Unsplash

Pielea, cel mai mare organ al corpului, este alcătuită din trei straturi principale: epidermul, dermul și hipodermul. Cancerul de piele apare în epiderm, atunci când celulele sănătoase de la nivel cutanat suferă o mutație la nivelul ADN-ului și încep să se înmulțească necontrolat. 

Depistat în stadii incipiente, cancerul de piele poate fi mai ușor de tratat. Pentru depistarea timpurie este necesar să știi care sunt factorii de risc, cauzele și cum să recunoști primele semne.

Cel mai important aspect este contactul prelungit cu soarele. Expunerea îndelungată este factorul principal care determină apariția cancerului de piele.

Cancerul de piele. Factori de risc

O persoană care dezvoltă melanom prezintă anumiţi factori de risc: culoarea pielii (pielea deschisă la culoare e predispusă arsurilor solare şi prezintă un risc mai mare de a dezvolta melanom), persoanele care au mai mult de 50 de aluniţe pe corp sau persoanele care au aluniţe cu caractere atipice, asimetrice sau colorate neomogen, comunică DC News.

De asemenea, contează şi istoricul din familie (dacă mama/tata sau altă rudă de sânge a avut un cancer de piele) sau chiar istoricul personal de melanom.

”Aceştia sunt factori pe care nu putem să-i influenţăm, dar putem sa modificăm un factor care creşte foarte mult riscul de melanom: expunerea la radiaţiile ultraviolete şi aici vorbim şi de solar, dar şi de expunerea la soare. Expunerea intermitentă la soare este cea mai riscantă şi creşte riscul de melanom: de exemplu o vacanţă la mare după ce o bună perioadă de timp am lucrat de acasă sau de la birou şi nu ne-am expus la soare.

Nu se interzice expunerea la soare, ci aceasta trebuie să fie făcută în condiţii de siguranţă: folosim cremele de fotoprotecţie (UVB şi UVA), îmbrăcămintea care să acopere pielea, căutăm umbra ajutându-ne de pălării şi umbrele, dar suntem atenţi şi la protecţia ochilor”, recomandă dr. Mara Mihai, medic primar dermatovenerologie.

Cum recunoști o leziune suspectă?

Dr. Mara Mihai spune că trebuie să fim atenţi la următoarele cinci aspecte ca să depistam din timp o leziune suspectă. Dacă ai observat oricare dintre aceste schimbări este foarte important să nu amâni un control la medicul dermatolog:

– ai o leziune, iar dacă trasezi axele longitudinal şi transversal toate cele patru cadrane nu sunt simetrice;
– marginile neregulate sunt un semnal de alarmă;
– mai mult de două culori într-o leziune pot să fie un semnal de alarmă;
– diametrul leziunii este mai mare de 5 mm;
– dacă aluniţa s-a schimbat în culoare, dimensiune şi a devenit asimetrică.

Cu ajutorul dermatoscopiei, medicul poate să pună un diagnostic corect.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel