Din cuprinsul articolului
Cancerul de piele este declanșat, adesea, de expunerea excesivă la razele soarelui fără o protecție adecvată, însă poate fi cauzat și de alți factori. Depistarea timpurie este esențială, întrucât tratamentul este mult mai eficient în stadii incipiente, iar șansele de vindecare sunt ridicate.
Medicii recomandă ca pielea să fie examinată de un specialist măcar o dată pe an. Cu toate acestea, pe parcursul anului, există metode de autoexaminare care te pot salva. Iată cum îți poți examina pielea singur, folosing numai o oglindă.
Cancerul de piele. Metode de autoexaminare
Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie care sunt cele mai bune metode de autoxaminare pentru cancerul de piele și cum poți recunoaște semnele în timp util.
„Observi un „coș” sau o „mușcătură de gândac” care nu dispare?
Autoexaminarea regulată a pielii poate juca un rol important în depistarea timpurie a potențialelor cancere de piele, atunci când acestea sunt mai ușor de tratat, potrivit Societății Americane de Cancer. „Ele nu înlocuiesc vizita la dermatolog o dată pe an, dar vă pot ajuta să rămâneți vigilenți”, spune Sarmela Sunder, expert în piele și chirurg plastician din Los Angeles.
Acest lucru este valabil mai ales dacă nu reușești să te duci la un control anual al pielii, ceea ce se poate întâmpla dacă nu ai acoperire de asigurare sau nu locuiești în apropierea unui dermatolog. „În aceste cazuri, a face autoverificări este esențial, pentru că, dacă vezi ceva, atunci te poţi programa pentru a fi verificat”.
Așadar, cât de des ar trebui să te verifici? Efectuarea unui auto-examinare o dată pe lună este un obiectiv excelent, dar dacă scrutarea pielii tale atât de des nu este fezabilă, angajamentul pentru orice fel de interval regulat merită totuși.
Odată ce ți-ai stabilit frecvența (medicul dermatolog sau medicul de familie îți poate oferi îndrumări cu privire la cel mai bun program pentru tine), este timpul să te așezi pentru o investigație amănunțită.
Amenajează-ți spațiul de examinare
Nu ai nevoie de prea multe echipamente, dar o oglindă pe toată lungimea este indispensabilă. „Chiar trebuie să vă puneți în fața unei oglinzi pentru a vedea totul”, spune Dr. Sunder. Trebuie şi o oglindă de mână în apropiere, de asemenea, pentru a vizualiza locurile greu de văzut, cum ar fi omoplații sau partea din spate a coapselor.
De asemenea, asigurați-vă că încăperea are o iluminare bună, astfel încât să vă puteți vedea cu adevărat clar pielea, recomandă Dr. McDaniel.
Începe să scanezi
Scopul tău este să te uiţi la fiecare porțiune de piele din cap până în picioare, inclusiv la acele zone care nu văd de obicei lumina zilei. Nu există un mod corect sau greșit de a face acest lucru, dar respectarea unei anumite ordini te poate ajuta să îţi aminteşti să atingi fiecare zonă.
Începe cu capul și gâtul
Folosind oglinda de mână, obține o vedere de 360 de grade a gâtului, urechilor și umerilor. Ridică-ţi părul astfel încât să nu te încurce. Încearcă să te uiţi atent pe linia părului și pe cât de mult poţi pe scalp.
Uită-te în sus și în jos în fața și în spatele corpului tău
Acest lucru sună de la sine înțeles – și în mare parte este! Dar nu uita să verifici acele zone mai puțin vizibile, cum ar fi sub sâni (ridicați-i și aruncați o privire pe dedesubt dacă trebuie). Foloseşte oglinda de mână pentru a-ţi privi și fundul și partea din spate a coapselor și a gambelor. Partea din spate a coapsei este una dintre cele mai frecvente locații pentru melanoame la femei.
Uită-te la partea stângă și la partea dreaptă
Asigură-te că ridici brațele pentru a obține o vedere completă a trunchiului. Nu uita să verifici axilele și partea din spate a antebrațelor.
Uită-te la mâini și la picioare
Fii foarte minuțios. Cancerele de piele pot trece neobservate pe palmele mâinilor sau picioarelor, între degete și degetele de la picioare, sau chiar sub unghiile de la mâini sau de la picioare.
Notează orice lucru neobișnuit
Semnalele de alarmă includ:
ABCDE-urile. Melanomul, în special, este adesea marcat de o aluniță cu o formă asimetrică, o margine zimțată sau neregulată, o culoare neuniformă, un diametru mai mare decât un bob de mazăre sau una care pare să evolueze sau să se schimbe.
Orice creștere nouă care nu dispare. În mod obișnuit, după 40 de ani, rareori apar alunițe noi. Fii cu ochii în patru pentru creșterile asemănătoare negilor sau coșurilor care par să persiste mai mult de o lună.
Orice excrescență iritată sau rană care nu se vindecă. Excrescenţele care dor, sângerează, sau se simt solzoase sau cu cruste nu sunt normale. „Dacă o leziune sângerează pentru că hainele tale au frecat-o, de exemplu, este îngrijorător”, spune Dr. Sunders.
Orice lucru de care nu eşti sigur. Nu îţi aminteşti dacă ceva a fost acolo înainte? Nu eşti sigur că este chiar atât de grav? Întotdeauna este mai bine să mergi la un control.
Nu uita să faci o poză când îţi efectuezi autocontrolul. Nu numai că o fotografie te va ajuta să îţi aminteşti cu exactitate unde se află excrescența, dar îi va fi mai ușor dermatologului să determine dacă aceasta se schimbă, odată ce va putea să o examineze.
Sună medicul dacă este necesar
Programează o programare la dermatologul tău cât mai curând posibil pentru orice lucru nou său neobișnuit.
Marchează în calendar următoarea autoverificare”, recomandă medicul pe propriul blog.