Sari la conținut

Cancerul de ficat, boala care ucide pe ascuns

Este depistat, în general, în stadii avansate, deoarece simptomele la început ori nu există, ori sunt ușor de ignorant. Efectele hepatocarcinomului, însă, sunt devastatoare și, din păcate, de prea multe ori lupta cu această boală cumplită este pierdută

Sandra Sălăgean

Deși nu este cel mai des cancer întâlnit printre români sau europeni, efectele sale sunt adesea asociate cu speranța de viață scăzută și tratamente aproape imposibil de urmat în țara noastră. Asta în condițiile în care factorii din sistemul medical autohton ne asigură că există protocoale eficiente și în centrele noastre oncologice. În ultima perioadă, însă, tot mai multe persoane publice ajung să se declare în război cu această boală agresivă, care este ca un drob de sare care atârnă deasupra capului.

Cauze

Cauzele hepatocarcinomului sunt în mare parte similare ca cele care facilitează apariția oricărui cancer. Oncologii și medicii anatomopatologi subliniază că principale ar fi obezitatea, consumul de alcool, fumatul și consumul alimentelor procesate. „Aceștia sunt factori de risc, însă acești factori sunt într-o strânsă legătură cu o imunitate slăbită a organismului, poate chiar patologică”, ne-a explicat Prof. Dr. Yaman Tokat, directorul Institutului de Transplant Hepatic din Turcia și unul dintre cei mai experimentați medici în acest domeniu. Prof. Tokat are peste 20 de ani de experiență în această specialitate medicală și este cotat la ora actuală ca fiind cel mai avizat medic în chirurgia hepatică în Europa, având peste o mie de operații de transplant de ficat anual. „Un ficat gras, cirozat sau bolnav de viruși precum Hepatita B sau C poate dezvolta cancerul hepatic. Din păcate, din cauza vremurilor în care trăim, numărul cancerelor digestive este în creștere”, a mai spus expertul.

Diagnostic

Primele semne care ar trebui să fie investigate medical sunt senzația de oboseală accentuată și pierderea în greutate. Ficatul nu doare, dar în caz de boală el se inflamează, devine ușor de palpat și în stadiile avansate ale cancerului, funcțiile sale se pierd. Astfel apare febra ridicată, icterul (îngălbenirea pielii) și ascita (acumulare de lichid în abdomen).

Un prim pas este evaluarea imagistică prin ecograf. În urma unor formațiuni suspecte, pacientul trebuie să urmeze proceduri complexe de imagistică, precum examenul cu computer tomograf (CT) sau cu Rezonanță Magnetică. Ultimul pas este îndreptat către obținerea unei biopsii care să confirme atingerea hepatică și tipul de mutație ADN care a provocat apariția tumorilor. „În centrul medical Florence Nightingale avem unul dintre cele mai performante aparate de imagistică, se numește PET MR, este un pet scan care arată toate punctele de cancer din corp, dacă ele există”, a spus Dr. Tokat. „Acest aparat ușurează foarte mult diagnosticarea și scurtează timpul de acționare, timp foarte prețios dacă boala e agresivă. Următorul pas este consultarea unei echipe formate din chirurg și oncolog. Dacă tumora este rezecabilă, șansele de vindecare sunt mult mai mari, iar dacă stadiul cancerului nu este avansat, transplantul de ficat face ca pacientul să fie vindecat complet”, a mai explicat expertul.

Tratament

Rata de su praviețuire după cinci ani a pacienților tratați de hepatocarcinom este de doar 8%! O cifră foarte mică și înspăimântătoare. „Cancerul la ficat este depistat, în general, în stadii avansate, deoarece simptomele la început ori nu există, ori sunt ușor de ignorat. Majoritatea pacienților află accidental, la ecografie de rutină, că au o formațiune canceroasă hepatică”, spune chirurgul turc. Tratamentul curativ este: chirurgical, chimioterapic şi radioterapic, aplicate singure sau în combinaţii. Totodată, noile studii arată că imunoterapia și embolizarea intrahepartică ajută considerabil în lupta cu această boală.

Statistici:

De la mijlocul secolului 20 s-a observat un declin constant al ratelor de incidenţă a cancerului în ţările dezvoltate din America de Nord şi Europa. Scăderi similare au fost observate în ultimii ani şi în unele ţări din Asia (Japonia, China, Coreea), America Latină (Columbia, Ecuador) şi Europa (Ucraina). Factorii care au contribuit la acest trend favorabil includ creşterea consumului de fructe şi legume proaspete, scăderea consumului de alimente sărate şi conservate, reducerea infecţiilor cronice cu H.pylori precum şi reducerea prevalenţei fumatului. Sursă: insp.gov.ro.

Suferință pe micile ecrane

Printre cele mai răsunătoare cazuri de afecțiuni grave expuse publicului s-a numărat cel al celebrului solist al formației Iris, Cristi Minculescu, care a scăpat ca prin minune de cumplita boală, după ce soția sa i-a donat o parte din ficat. În cazul regretatei interprete de muzică populară Ileana Ciuculete, nu s-a putut face nimic. Cântăreața s-a stins într-o săptămână, fără să fi știut că are cumplita boală. Pe picioare duce boala o altă câtăreață îndrăgită de muzică de petrecere, Denisa Răducu.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel