Din cuprinsul articolului
Cancerul de colon. Trei experți EKPA răspund la 10 întrebări despre metodele neinvazive de depistare a cancerului de colon și rolul tehnicilor moderne cu ajutorul autotestului.
Cancerul colorectal este printre cele mai frecvente trei neoplasme din Uniunea Europeană (EU Science Hub, date octombrie 2023) împreună cu cancerul de sân (primul ca frecvență) și cancerul de prostată (al treilea ca frecvență).
Cele mai frecvente patru cauze de deces prin cancer în Uniunea Europeană sunt cancerul pulmonar (19,5% din totalul deceselor cauzate de cancer), urmat de cancerul de colon (12,3%), cancerul de sân (7,5%) și cancerul pancreatic (7,4%).
Apare atât la bărbați, cât și la femei, cu o incidență mai mare la bărbați. Apare mai ales după vârsta de 50 de ani, dar poate apărea rar la o vârstă mai fragedă, cu o probabilitate mai mare de deces, conform previziunilor europene de mortalitate prin cancer (2024).
Există factori de risc nemodificabili și modificabili pentru cancerul de colon, conform Knowledge for Policy (UE).
6. Ce înseamnă un rezultat negativ la acest test?
Un rezultat negativ al testului înseamnă că nu a fost găsit sânge în probe și că nu este nevoie de acțiuni suplimentare în acest moment. Un rezultat negativ nu înseamnă că cancerul intestinal este exclus sau că cancerul intestinal nu se va dezvolta niciodată. Acest lucru se datorează faptului că unele cancere de colon nu sângerează sau sângerează doar uneori și pentru că testul de depistare a cancerului de colon detectează marea majoritate, dar nu toate cancerele de colon.
De aceea este important să faceți un test de screening la fiecare 1-3 ani. Dacă rezultatul testului este negativ, nu este necesară nicio acțiune suplimentară. Dacă există simptome de cancer intestinal (care nu sunt specifice, dar ar putea include sânge în scaun, modificarea obiceiurilor intestinale, scădere în greutate, dureri abdominale), chiar și după un rezultat negativ al testului, este necesară o vizită imediată la medic.
Un rezultat pozitiv al testului înseamnă că câteva micrograme de hemoglobină (o proteină găsită în celulele roșii din sânge) au fost găsite în scaun. Un rezultat pozitiv nu înseamnă întotdeauna cancer intestinal. Există multe motive pentru care există sânge în scaun, iar cele mai multe dintre ele nu au legătură cu cancerul.
Dacă rezultatul testului este pozitiv, trebuie programată o vizită la medic pentru a investiga ce cauzează sângerarea. Medicul probabil va trimite pentru o colonoscopie.
Evaluăm rezultatul neclar ca fiind un rezultat pozitiv.
Pentru a îmbunătăți conformitatea, pot fi utilizate tehnici de screening non-invazive, cum ar fi testarea hemoglobinei fecale și testarea ADN-ului fecal. Aceste teste, insa, au mai putina sensibilitate si specificitate, trebuie repetate la fiecare 1-3 ani si necesita un control colonoscopic pentru rezultate pozitive.
În caz de risc crescut, ne consultăm cu medicul nostru, pentru ca acesta să ne informeze despre vârsta de începere, frecvența și modalitatea de efectuare a testului screening. Practica standard de screening pentru cancerul de colon include colonoscopie la fiecare 5-10 ani, cu o vârstă de debut de 45 până la 50 de ani pentru populația generală.
În ediția din 16 noiembrie a emisiunii „360 de grade”, Alina Bădic a discutat împreună…
Izolați-vă ferestrele astăzi! Vă pregătiți pentru zilele reci de iarnă? Prin setarea ferestrelor dvs. din…
Cheagurile de sânge pot pune viața în pericol dacă blochează venele sau arterele, făcând conștientizarea…
Pancreasul este un organ care ajută la digestie și la metabolizarea zahărului și este situat…
Pe 17 noiembrie 2024, horoscopul zilnic aduce o serie de provocări și oportunități pentru fiecare…
Boala de inimă rămâne principala cauză de deces pentru bărbați și femei în Statele Unite.…