Din cuprinsul articolului
Cancerul de colon. Trei experți EKPA răspund la 10 întrebări despre metodele neinvazive de depistare a cancerului de colon și rolul tehnicilor moderne cu ajutorul autotestului.
1. Cât de frecvent este cancerul de colon?
Cancerul colorectal este printre cele mai frecvente trei neoplasme din Uniunea Europeană (EU Science Hub, date octombrie 2023) împreună cu cancerul de sân (primul ca frecvență) și cancerul de prostată (al treilea ca frecvență).
2. Cancerul de colon este fatal?
Cele mai frecvente patru cauze de deces prin cancer în Uniunea Europeană sunt cancerul pulmonar (19,5% din totalul deceselor cauzate de cancer), urmat de cancerul de colon (12,3%), cancerul de sân (7,5%) și cancerul pancreatic (7,4%).
3. Cine face cel mai des cancer de colon?
Apare atât la bărbați, cât și la femei, cu o incidență mai mare la bărbați. Apare mai ales după vârsta de 50 de ani, dar poate apărea rar la o vârstă mai fragedă, cu o probabilitate mai mare de deces, conform previziunilor europene de mortalitate prin cancer (2024).
4. Care sunt factorii de risc pentru cancerul de colon? Și deci ce este prevenția primară?
Există factori de risc nemodificabili și modificabili pentru cancerul de colon, conform Knowledge for Policy (UE).
- Factorii nemodificabili includ vârsta înaintată, predispoziția genetică și antecedentele medicale (cum ar fi antecedentele personale sau familiale de cancer de colon, prezența polipilor adenomatoși, istoricul personal de boală inflamatorie cronică intestinală), precum și înălțimea adultului înalt.
- Factorii de risc modificabili pentru cancerul de colon includ dieta nesănătoasă, consumul de alcool, lipsa activității fizice, fumatul și obezitatea cu diabet de tip II.
5. Ce este screening-ul (prevenția secundară) pentru cancerul de colon?
- Cancerul de colon poate fi prevenit în 90% din cazuri prin screening. Efectuarea, adică teste minim invazive sau neinvazive pentru identificarea unei leziuni în stadiu precanceros (polip) sau a unui cancer în stadiu incipient sau mai avansat, și tratamentul lor terapeutic, caz în care prognosticul pacientului este mai bun și șansele de vindecare deosebit de mari.
- Cele mai recente recomandări ale Inițiativei Comisiei Europene privind Cancerul Colorectal afirmă că adulții asimptomatici cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani cu risc moderat de cancer colorectal ar trebui să fie testați printr-un program organizat bazat pe populație. În special, testul de alegere este testul imunohistochimic (autotest, Test imunochimic fecal -FIT), care, în funcție de rezultat, trebuie urmat de o endoscopie (colonoscopie).
- FIT este un test care caută urme mici de sânge în scaun (nu sunt vizibile cu ochiul liber). Sângele din scaun poate fi cauzat de o serie de afecțiuni medicale, dar poate fi și un semn al cancerului de colon. Acest autotest (în ambalaj special) se poate efectua acasă, cu recoltarea probei, analiza probei după ce aceasta este plasată la punctul special al autotestării și disponibilitatea rezultatelor în câteva minute.
6. Ce înseamnă un rezultat negativ la acest test?
Un rezultat negativ al testului înseamnă că nu a fost găsit sânge în probe și că nu este nevoie de acțiuni suplimentare în acest moment. Un rezultat negativ nu înseamnă că cancerul intestinal este exclus sau că cancerul intestinal nu se va dezvolta niciodată. Acest lucru se datorează faptului că unele cancere de colon nu sângerează sau sângerează doar uneori și pentru că testul de depistare a cancerului de colon detectează marea majoritate, dar nu toate cancerele de colon.
De aceea este important să faceți un test de screening la fiecare 1-3 ani. Dacă rezultatul testului este negativ, nu este necesară nicio acțiune suplimentară. Dacă există simptome de cancer intestinal (care nu sunt specifice, dar ar putea include sânge în scaun, modificarea obiceiurilor intestinale, scădere în greutate, dureri abdominale), chiar și după un rezultat negativ al testului, este necesară o vizită imediată la medic.
7. Ce înseamnă un rezultat pozitiv la acest test?
Un rezultat pozitiv al testului înseamnă că câteva micrograme de hemoglobină (o proteină găsită în celulele roșii din sânge) au fost găsite în scaun. Un rezultat pozitiv nu înseamnă întotdeauna cancer intestinal. Există multe motive pentru care există sânge în scaun, iar cele mai multe dintre ele nu au legătură cu cancerul.
Dacă rezultatul testului este pozitiv, trebuie programată o vizită la medic pentru a investiga ce cauzează sângerarea. Medicul probabil va trimite pentru o colonoscopie.
8. Ce înseamnă un rezultat neclar la acest test?
Evaluăm rezultatul neclar ca fiind un rezultat pozitiv.
9. Cu ce ne ajută acest test și care sunt dezavantajele lui?
Pentru a îmbunătăți conformitatea, pot fi utilizate tehnici de screening non-invazive, cum ar fi testarea hemoglobinei fecale și testarea ADN-ului fecal. Aceste teste, insa, au mai putina sensibilitate si specificitate, trebuie repetate la fiecare 1-3 ani si necesita un control colonoscopic pentru rezultate pozitive.
10. Ce facem în cazul unui risc crescut de a dezvolta cancer de colon?
În caz de risc crescut, ne consultăm cu medicul nostru, pentru ca acesta să ne informeze despre vârsta de începere, frecvența și modalitatea de efectuare a testului screening. Practica standard de screening pentru cancerul de colon include colonoscopie la fiecare 5-10 ani, cu o vârstă de debut de 45 până la 50 de ani pentru populația generală.