Cancerul de col uterin a secerat multe vieți acum 40 de ani. Dar în ziua de azi, cu ajutorul testele Papanicolau, cazurile au scăzut considerabil, comparativ cu acum câteva decade.
Cancerul de col uterin este cea de-a doua formă de cancer care afectează femeile cu vârsta între 15 și 44 de ani, după cancerul de sân.
Pentru a ne proteja viețile, este esențial să cunoaștem principalii factori de risc ai cancerului de col.
HPV – Infecția cu virusul papilloma uman. Diferite studii au detectat prezența acestui virus în peste 90% din cazurile de cancer de col uterin.
Există vaccinuri care pot preveni infecția cu cele două tipuri principale de HPV care determină apariția cancerului de col uterin. În țările care dispun de programe de screening pentru cancerul de col uterin s-a redus în mod substanțial numărul de cazuri de îmbolnăviri și de decese cauzate de această formă de cancer.
Diferite studii au detectat prezența acestui virus în peste 90% din cazurile de cancer de col uterin.
Vaccinurile împotriva HPV nu oferă o protecție de 100 % împotriva cancerului de col uterin, iar vaccinarea nu poate înlocui programele de depistare de rutină.
Supraalimentarea. Femeile supraponderale au, de regulă, carențe serioase de vitamine din fructe și legume, dar și un risc sporit de a dezvolta cancer de col uterin.
Contraceptivele orale. Hormonii feminini care se regăsesc în anumite contraceptive pot deveni piatră de temelie pentru multe tipuri de cancer. Iar riscul cancerului de col se dublează după 5 ani de folosire a contraceptivelor.
Genetica. Un subiect controversat. Unii specialiști susțin că se poate transmite genetic, iar femeile dintr-o familie cu istoric de cancer de col au riscuri duble și triple față de celelalte femei. Dar alte cercetări medicale atenționează că nu există componentă genetică în acest tip de cancer.
Virusul HIV. Destabilizează imunitatea și sporește riscul infecției cu HPV.
Infecția cu Chlamydia. Este o boală care predispune la risc de cancer de col uterin.
Fumatul. Fumătoarele au risc dublu de a face acest tip de cancer. În plus, fumatul deteriorează sistemul imunitar și îi va fi și mai greu să lupte cu infecția HPV.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…