Sari la conținut

Cancerul de buze: Nu ignora acest simptom timpuriu, pentru că poate fi prea târziu

Cancerul de buze. Nu ignora acest simptom timpuriu, pentru că poate fi prea târziu.

Cancerul de buze apare atunci când are loc creșterea celulelor subțiri, plate în straturile mijlocii și exterioare ale pielii, numite celule scuamoase. Odată cu creșterea anormală a acestor celule, acestea tind să formeze leziuni sau tumori pe buze.

cancerul pulmonar

Cancerul de buze: Cauze

Nu ar putea exista niciun motiv atribuit cauzei cancerului de buze, deoarece se întâmplă din cauza mutațiilor ADN. Cu toate acestea, specialiștii vorbesc de câteva cauze ale cancerului de buze:

Utilizarea tutunului: Tutun folosit sub orice formă; țigările, pipele sau chiar tutunul de mestecat ar putea fi cauza cancerului de buze, deoarece tutunul conține numeroase substanțe otrăvitoare (toxine), agenți care cauzează cancer (agenți cancerigeni) și nicotină – care este o substanță care dă dependență, relatează Johns Hopkins Medicine.

Consumul de alcool: consumul intens de alcool ar putea fi, de asemenea, o cauză a cancerului de buze, deoarece nu se știe niciodată ce cauzează exact mutațiile ADN. Alcoolul, în special atunci când este asociat cu consumul de tutun, a fost recunoscut ca un factor de risc important pentru cancerul bucal de aproape 50 de ani, arată un raport al Universității din Dundee (Marea Britanie).

Expunerea la soare: Expunerea prelungită la soare ar putea fi o cauză a cancerului de buze, deoarece, ca și pielea, chiar și buzele trebuie protejate cu un SPF. Deși expunerea la soare sau la lumina UV poate ajuta la menținerea nivelului de vitamina D, expunerea poate duce la un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele, raportează un studiu realizat de Cleveland Clinic Foundation. Acest lucru este valabil mai ales pentru sportivii în aer liber de vară și iarnă, care sunt expuși la cantități mai mari de lumină UV din cauza programelor de antrenament și competiție.

Nu ignora aceste simptome timpurii, pentru că poate fi prea târziu

Buzele dureroase care nu se vindecă repede, ar trebui să fie semnalul de alrmă care să vă trimită la medic.

1. O rană sau ulcer în buză care nu se vindecă

2. Decolorarea buzelor

3. Dureri de sângerare și furnicături în buze

4. Umflarea maxilarelor

Sfaturi pentru prevenirea cancerului de buze

Iată câteva sfaturi care ar ajuta la prevenirea creșterii celulelor canceroase:

1. Renunțați la fumat: Tutunul este un obiect străin pentru organism și, prin urmare, ar putea fi o cauză a mutațiilor ADN-ului care dă naștere la creșterea celulelor canceroase.

2. Renunțați la alcool: La fel ca tutunul, chiar și alcoolul este străin corpului uman și ar putea fi o cauză a cancerului.

3. Folosiți protecție solară: Este important ca buzele să rămână protejate de razele dăunatoare ale soarelui. Prin urmare, este important ca cineva să folosească SPF chiar și pe buze când iese la soare.

4. Menține o imunitate bună: Deoarece un sistem imunitar slăbit este una dintre cauzele cancerului oral, este de ajutor dacă continui să modifici factorii stilului de viață pentru a păstra imunitatea maximă. Ar putea include exerciții fizice regulate, eliminarea stresului (yoga și meditația ajută), o dietă hrănitoare și ușor de digerat etc.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel