Din cuprinsul articolului
Cancerul de colon este un tip de cancer care debutează în intestinul gros (colon). Colonul este partea finală a tractului digestiv.
Cancerul de colon afectează de obicei adulții în vârstă, deși se poate întâmpla la orice vârstă. De obicei, începe ca aglomerări mici, necanceroase (benigne) de celule numite polipi care se formează în interiorul colonului. În timp, unii dintre acești polipi pot deveni cancer de colon.
Polipii pot fi mici și pot produce puține, dacă există, simptome. Din acest motiv, medicii recomandă teste de screening regulate pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon prin identificarea și îndepărtarea polipilor înainte ca aceștia să se transforme în cancer.
Dacă se dezvoltă cancerul de colon, sunt disponibile multe tratamente pentru a ajuta la controlul acestuia, inclusiv intervenții chirurgicale, radioterapie și tratamente medicamentoase, cum ar fi chimioterapia, terapia țintită și imunoterapia.
Cancerul de colon este uneori numit cancer colorectal, care este un termen care combină cancerul de colon și cancerul rectal, care începe în rect.
Semnele și simptomele cancerului de colon includ:
- O schimbare persistentă a obiceiurilor intestinale, inclusiv diaree sau constipație sau o modificare a consistenței scaunului
- Sângerare rectală sau sânge în scaun
- Disconfort abdominal persistent, cum ar fi crampe, gaze sau durere
- Senzația că intestinul nu se golește complet
- Slăbiciune sau oboseală
- Pierdere în greutate inexplicabilă
Multe persoane cu cancer de colon nu prezintă simptome în stadiile incipiente ale bolii. Când apar simptomele, acestea vor varia probabil, în funcție de dimensiunea și localizarea cancerului în intestinul gros.
Simptome cancer colorectal
„Există o împărţire pentru cancerul de pe partea dreapta, care are loc să crească mai mult şi care duce la sângerări minime sau mai mari.
Pe partea stângă este o simptomatologie tipică de constipaţie între 3 şi 7 zile, urmată de un episod diareic care alternează mult timp.
Fiind un cancer digestiv, vom ajunge mereu la dietă. Carnea roşie conţine foarte multe grăsimi şi din păcate fermentaţia acestui tip de carne la nivelul intestinului duce la anumiţi compuşi care pot să ajute la transformarea celulelor normale sau a unor polipi în celule canceroase.
Din păcate, dieta românească nu este prea prietenoasă.
Stresul duce la o scădere a sistemului imunitar. Orice scădere a sistemului imunitar duce la o scădere foarte puternică a florei împotriva tumorilor. Să nu ne stresăm şi să bem doar cu ocazia zilei de naştere.
Şansele de vindecare sunt foarte mari. Foarte mulţi oameni au această teamă că dacă au cancer de colon vor avea şi anus contra naturii.
În primul rând, nu este adevărat. Indicaţiile pentru o stomă permanentă sunt foarte rare. Doar în cazurile depăşite sau în cazurile de tumori foarte joase de rect, atunci când indicaţia este amputaţia de rect.
Chiar şi în cazul metastazelor hepatice prognosticul este bun. Metastazele hepatice pot fi uneori îndepărtate”, a spus dr. Alexandru Onofrei.