Află care sunt factorii de risc ai cancerului colorectal

Cancerul colorectal. Cancerul este cea mai de temut diagnostic pe care un individ îl poate primi de la medicul său.

Uneori însă stă în puterea ta ca om să previi sau măcar să diminuezi șansele dezvoltării acestei maladii care produce milioane de decese anual, pe glob. Cancerul colorectal este un tip de cancer care, dacă este descoperit precoce are peste 90% șanse de vindecare.

De aceea, trebuie să cunoști care sunt factorii de risc și modul prin care se poate reduce riscul maladiei. De exemplu, cancerul colorectal este o boală extrem de des întâlnită, letală dacă este diagnosticată tardiv, însă paradoxal, extrem de ușor de prevenit.

Cancerul colorectal este foarte ușor de prevenit. Pacienții au la dispoziție teste de screening, dar și de depistare precoce. Colonoscopia este extrem de precisă și poate detecta polipii – mici formațiuni crescute pe peretele colonului, fiind analiza cea mai important atunci când vorbim despre acest tip de cancer. Mai mult, polipii pot îndepărtați pe loc, în timpul colonoscopiei. De aceea, medicii oncologi dar și cei gastroenterologi susțin că astăzi, colonoscopia este metoda cea mai sigură pentru prevenirea cancerului colorectal.

Iată care sunt principalii factori de risc:

  • Vârsta de peste 50 de ani: mai mult de 90% din persoanele cu această boală au o vârstă de peste 50 de ani la diagnosticarea cu cancer colorectal.
  • Existența polipilor colorectali: polipii sunt excrescențe situate pe peretele interior al colonului sau al rectului. Medicii spun că la oamenii de peste 50 de ani, prezenţa polipilor colorectali firească, doar că unii se pot transforma în cancer, devin maligni.
  • Moștenirea genetică, istoricul familial de cancer colorectal. În cazul persoanelor care au avut rude diagnosticate cu această boală, riscul este mult mai mare comparativ cu cei care nu au în familie. În cazul lor, colonoscopia este indicat să fie făcută mai devreme.
  • Antecedente personale de cancer. Mai exact, femeile cu antecedente de cancer ovarian, uter (endometru) sau de sân au un risc mai mare la dezvoltarea cancerului de colon sau rect.

Literatura de specialitate recomandă efectuarea testelor de screening specifice după vârsta de 50 de ani pentru adulții cu risc mediu (standard): test pentru hemoragii oculte (FOBT) − anual, completat de colonoscopie, dacă testul este pozitiv, sigmoidoscopie − la 5 ani sau colonoscopie − la 10 ani.

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

18 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: