Din cuprinsul articolului
Cancerul colorectal este cel mai frecvent tip de cancer în România. Conform datelor furnizate de platforma Globocan, în 2020, peste 98.886 de români au fost diagnosticaţi cu cancer. Dintre aceștia, 13.000 fiind cazuri noi de cancer colorectal, ceea ce plasează acest tip de cancer pe locul 1 în clasament, după cancerul pulmonar și cel de prostată.
În cadrul unui interviu pentru Adevărul, doctorul Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică a explicat ce anume duce la declanșarea cancerului colorectal.
Potrivit medicului, cancerul colorectal este declanșat de stilul de viață, alimentație și stres.
„În ceea ce privește cancerul la tineri, există o determinare genetică evidentă, dovedită deja, ei au niște mutații care favorizează apariția cancerului la vârste mici.
Există o boală care se numește polipoză familială – în anumite situații poate face ca până la 25-30 de ani riscul de a dezvolta un cancer colorectal să atingă 100%. Este și motivul pentru care se ajunge la extirparea întregului colon, uneori și a rectului, la vârste de 20-20 și ceva de ani.
Aici avem clar un determinism genetic și știm clar că pacienții respectivi vor evolua în direcția cancerului. Ei au 100, 150 de polipi pe întregul intestin și se vor transforma 100% într-un cancer.
Dar, la oameni care nu au avut niciodată cazuri în familie, nu au niciun fel de modificare genetică, se pare că toți factorii pe care i-ați menționat acționează la un nivel pe care, din păcate, nu îl știm cu exactitate și provoacă acea scânteie.
În declanșarea cancerului, scânteia este modificarea genetică, care transformă celula într-una imortală, nemuritoare și capabilă să se replice la infinit. Sigur că, ținând cont că este vorba de intestin, prima incriminată a fost alimentația. Este o realitate faptul că ne-am rupt puțin de alimentația naturală, sănătoasă, a bunicilor noștri.
Totuși, existau cancere la vârstnici și înainte, deci nu este factorul singular. Am obiceiul să întreb pacienții, de exemplu, dacă au suferit un stres psihic major înainte de apariția bolii.
Apare foarte frecvent situația în care relatează cu un an – maximum doi înainte, un stres psihic major de tipul șomaj, divorț, decesul unui părinte, al unui copil. Exact timpul necesar de la momentul zero al transformării maligne a celulei până la apariția unei tumori decelabile clinic este exact de unul-doi ani. Nu cred că este o simplă coincidență”, a explicat medicul pentru sursa mai sus citată.
Care sunt simptomele acestui tip de cancer?
„Simptomele depind foarte mult de localizare. Intestinul gros este un pic împrăștiat în abdomen – pleacă din partea dreaptă, urcă sub ficat, apoi traversează abdomenul până sub splină, apoi, în stânga, coboară dinspre splină spre bazin și se continuă cu rectul.
Simptomele depind foarte mult de locul în care apare această leziune, cancerul. Pe partea dreaptă colonul are un diametru foarte mare, iar materiile fecale sunt mai lichide, așadar o tumoră apucă să crească mult timp până când dă semne directe de ocluzie, împiedică târziu tranzitul materiilor fecale. În schimb, pe stânga, unde are un diametru mai mic, iar materiile fecale sunt mai solide, tumorile dau aproape imediat semne – deranjează pacientul, are meteorizare mai accentuată, se umflă mai ușor după ce mănâncă, scaunele nu mai sunt regulate, apar tot felul de probleme.
Pe partea dreaptă, tumorile crescând foarte rapid, la un moment dat ajung să depășească capacitatea lor de a se hrăni, sunt prea mari pentru cât de puține vase au și încep să moară fragmentar, se necrozează, ceea ce va duce în timp la sângerări.
Pacientul nu simte altceva decât o stare de slăbiciune, nu va simți acele simptome care anunță o ocluzie, dar se va simți obosit, va fi palid, niște simple analize de laborator vor arăta că are anemie.
Pe măsură ce tumorile merg spre rect, ele capătă proprietăți speciale, încep să secrete mucus. Atunci, pacienții observă că exteriorizează materii fecale anormale, cu mucus, cu sânge, cu sânge modificat.
În fazele tardive, apar dureri. Durerile apar numai atunci când tumorile invadează structuri nervoase, practic, atunci când depășesc intestinul gros”, a explicat medicul.