Din cuprinsul articolului
Un medic a lansat un avertisment în contextul în care cazurile unui cancer mortal sunt în creștere semnificativă în rândul tinerilor. Studiile au arătat că ratele de cancer intestinal au crescut vertiginos la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani, cei mai afectați fiind cei de 20 de ani.
Boala este a doua cea mai frecventă formă de cancer în Marea Britanie, atribuită la aproximativ 44.000 de diagnostice în fiecare an și 17.000 de decese.
Dar acum experții sunt deosebit de îngrijorați de modul în care afectează grupurile de vârstă mai tinere, fiind îngrijorați că acest lucru ar putea continua să se agraveze.
Un om de știință consideră că motivele principale ale acestei creșteri sunt: schimbările în alimentație și alimentele procesate, sedentarismul, obezitatea, factorii genetici și diagnosticarea întârziată sau diagnosticarea greșită.
Vorbind pentru MailOnline, doctorul Haney Youssef – expert în cancerul intestinal și chirurg colorectal la Spitalul Harborne din Birmingham, a explicat: „Dieta modernă, în special în țările occidentale, a înregistrat o creștere semnificativă a consumului de alimente procesate și de tip fast-food.
„Aceste alimente sunt adesea bogate în grăsimi nesănătoase, zaharuri și aditivi, fiind în același timp sărace în fibre. O dietă săracă în fibre și bogată în alimente procesate poate contribui la dezvoltarea cancerului intestinal.”
El a continuat spunând că generațiile mai tinere ar putea fi mai predispuse să cumpere acest tip de alimente, care, de asemenea, sunt lipsite de fibre, o parte esențială a unei diete sănătoase.
Potrivit Cancer Research UK (CRUK), fibrele ne ajută să ne menținem regulate, ceea ce înseamnă că substanțele chimice dăunătoare pot trece prin intestin.
Carnea care este procesată prin maturare, afumare sau sărare, cum ar fi cea din cârnați, șuncă, salam, chorizo, șuncă și hot dog, este cel mai des cunoscută ca fiind cea care crește riscul de cancer.
Dr. Youssef a avertizat, de asemenea, cu privire la creșterea sedentarismului. Cu cât ești mai activ, cu atât scade riscul de cancer intestinal, potrivit CRUK.
El a spus: „Odată cu creșterea tehnologiei digitale și cu schimbările în activitățile de muncă și de petrecere a timpului liber, sedentarismul a devenit tot mai frecvent.
„Mulți tineri petrec multe ore îndelungate stând jos, fie la un birou, fie în fața unui computer sau folosind dispozitive mobile. Lipsa de activitate fizică este un factor de risc cunoscut pentru cancerul intestinal, deoarece exercițiile fizice regulate ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și a bunăstării generale.”
Dr. Youssef a continuat: „Ratele de obezitate au crescut la nivel global, iar grupurile de vârstă mai tinere nu sunt imune la această tendință.
„Excesul de grăsime corporală poate duce la inflamații și modificări ale nivelului de hormoni, care pot favoriza dezvoltarea cancerului. Prevalența în creștere a obezității la persoanele mai tinere este un factor care contribuie la creșterea incidenței cancerului intestinal în acest grup demografic.”
Cu toate acestea, nu este vorba doar de dietă și exerciții fizice, genetica vă poate expune, de asemenea, la un risc mai mare de boală.
„Cercetările nu au dezvăluit o legătură concludentă între genetică și creșterea numărului de diagnostice – totuși, faptul de a avea o rudă de gradul întâi sub 50 de ani care a avut cancer intestinal ar putea sugera un risc mai mare pentru persoanele mai tinere”, a declarat Dr. Youssef.
„În timp ce majoritatea cazurilor de cancer intestinal sunt sporadice, o parte dintre pacienții mai tineri pot avea o predispoziție genetică la boală. Afecțiuni precum sindromul Lynch și polipoza adenomatoasă familială (FAP) cresc semnificativ riscul de a dezvolta cancer intestinal la o vârstă tânără – totuși, acest lucru reprezintă doar cinci la sută din toate cazurile de cancer intestinal.”
El a împărtășit, de asemenea, câteva simptome cheie ale cancerului de intestin care trebuie identificate.
„Simptome precum durerea abdominală, modificări ale obiceiurilor intestinale și sângerarea rectală pot fi atribuite unor afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS) sau hemoroizii”, a spus el.
„Pentru o mică minoritate, această întârziere în diagnosticarea precisă permite cancerului să progreseze spre stadii mai avansate înainte de a fi detectat. Prin abordarea factorilor controlabili, cum ar fi obiceiurile alimentare, promovarea activității fizice și gestionarea obezității, indivizii pot contribui la reducerea riscului de cancer intestinal.”
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…