Sari la conținut

Cancerul care omoară cele mai multe femei

Statisticile internaționale arată că în România, în jur de 2.800 de femei mor anual din cauza cancerului mamar. Asta în condițiile în care, descoperit din timp, poate fi tratat, cu succes

Dana Lascu

În țările occidentale, mortalitatea prin cancer mamar a început să scadă datorită programelor de screening și a diagnosticării precoce. În România, însă, femeile depistate cu neoplasm mamar ajung la doctor, în cele mai multe cazuri, în stadii avansate al bolii. Necesitatea unui program de educare și de screening este, așadar, evidentă, mai ales dacă te uiți pe datele rezultate din campania derulată în satele din șapte județe, la sfârșitul anului trecut, de Federația Bolnavilor de Cancer din România (FABC). Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenților din Medicină București (SSMB), 1.025 de femei din șapte județe (Dolj, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Călărași, Ialomița și Buzău) au fost consultate clinic.

Rezultatele campaniei:

• 8,5% dintre femeile examinate aveau probleme ale sânilor.

• 83,7% dintre ele nu și-au controlat niciodată sănătatea sânilor.

• 37% dintre ele se autopalpează lunar.

• 4,78% dintre femeile examinate au un istoric de cancer de sân în familie. „Este cazul ca România să se alinieze politicilor de sănătate din țările UE și să implementeze un program de screening pentru toate femeile cu vârsta între 24 și 64 de ani”, subliniază Cezar Irimia, președintele FABC.

88% dintre femei nu și-au făcut niciodată mamografie

Îngrijorător este faptul că dintre cele 1.025 de femei consultate, 83,7% nu își fă- cuseră anterior niciun fel de verificare medicală al sânilor. Mai mult decât atât, 88% dintre femeile din mediul rural consultate nu făcuseră niciodată o ecografie mamară sau o mamografie. Toate aceste cifre sunt alarmante, întrucât statisticile naționale arată că 25 de femei sunt diagnosticate zilnic în România cu cancer de sân. Și 2.080 mor, în fiecare an, din cauza cancerului mamar.

Retincența femeilor duce la diagnosticul tardiv

„Pe toată perioada examinărilor ne-a atras atenția reticența femeilor de a veni la doctor și, mai mult, de a le verifica sănătatea sânilor. Din păcate, multe femei vin în faze avansate ale bolii”, a declarat Andreea Chivescu, voluntar SSMB. „Trebuie să lăsăm pudoarea deoparte și să învățăm că orice, subliniez, orice modificare a sânului trebuie să te îndrume către medic. Un cancer mamar incipient este un cancer CURABIL!” a declarat medicul oncolog Cătă- lin Costovici.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel