Sari la conținut

Cancerul care atacă din ce în ce mai mulți români

Numărul cazurilor de cancer de colon este în creştere în România, în ultimii ani, din cauză că pacienţii nu se supun colonoscopiilor preventive, a declarat fondatorul Societăţii Române de Gastroenterologie, Dan Dumitraşcu.

Profesorul doctor Dan Dumitraşcu, specialist în gastroenterologie, a declarat, pentru MEDIAFAX, înaintea deschiderii unui congres internaţional la care participă medici şi cercetători din Europa, Asia şi SUA, că în România, în ultimii ani, se observă o creştere a numărului cazurilor de cancer de colon, dar şi o scădere a cazurilor de cancer de stomac, datorată unei alimentaţii sănătoase adoptate de pacienţi.

„Numărul cazurilor de cancer de colon este în creştere în România, chiar dacă acest tip de cancer poate fi prevenit, dacă se face o colonoscopie. Orice cancer apare în urma unor leziuni, iar aceste leziuni pe colon nu sunt vizibile decât la colonoscopie, aşa că este obligatoriu ca fiecare om, în special cei care ştiu că au avut în familie astfel de cazuri de cancer – este un cancer care se transmite genetic – să îşi facă o colonoscopie. Dacă este depistat în fază incipientă, cancerul de colon poate fi vindecat. În ultimii ani, am observat o scădere a numărului cazurilor de cancer de stomac, pentru că oamenii mănâncă mai sănătos”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Dan Dumitraşcu.

Potrivit acestuia, în mediul urban se observă o responsabilizare mai mare a oamenilor în ceea ce priveşte alimentaţia şi stilul de viaţă, însă în mediul rural oamenii continuă să mănânce nesănătos.

Cea de a 49-a ediţie a Conferinţei Societăţii Europene de Investigaţii Clinice a început miercuri, la Cluj-Napoca, şi este organizată pentru prima dată în România. La manifestare participă peste 300 de medici gastroenterologi, cardiologi, reumatologi, internişti şi de medicină generală, dar şi cercetători din Europa, Singapore, Coreea de Sud, Israel sau Statele Unite ale Americii.

Potrivit lui Dan Dumitraşcu, în cadrul conferinţei se va discuta atât despre cum pot fi prevenite şi tratate bolile gastroenterologice, dar şi despre cum pot fi controlate prin alimentaţie bolile provocate de grăsime, colesterol sau diabet.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel