Sari la conținut

Cancerul care atacă 7000 de românce, anual

Coordonatorul Programului de Oncologie al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Dan Jinga, a declarat că în România există în jur de 7.000 de cazuri noi de cancer mamar și sunt circa 10.000 de cazuri de cancer mamar tratate în fiecare an.

„Avem în jur de 7.000 de cazuri noi de cancer mamar. Avem în jur de 10.000 de cazuri de cancer mamar tratate în fiecare an, acestea sunt datele Casei Naționale. Avem o incidență și o mortalitate în concordanță cu ceea ce se întâmplă în centrul și estul Europei, însă sunt în creștere. Dacă în ceea ce privește incidența — acest lucru este oarecum firesc, pentru că urmăm tendința europeană, tendința țărilor cu industrie, unde numărul de cazuri de cancer mamar este în continuă creștere și statistica de o femeie din opt este statistica mondială, dar pentru Europa este de o femeie din șase, iar pentru anumite zone industrializate este vorba de o femeie din patru. Bucureștiul se ridică la o femeie din șase, deci incidența este mare”, a spus dr. Dan Jinga, la Palatul Parlamentului, la o dezbatere despre o inițiativă legislativă privind decontarea de către CNAS a protezelor mamare pentru reconstrucția sânului.

Medicul a afirmat că din cauza diagnosticului tardiv și mortalitatea este mare.

„La nivel european, mortalitatea este în continuă scădere. Screeningul în România se face, dar nu organizat, se face de ani de zile. Mulțumesc Ministerului Sănătății pentru că cuvântul cheie este aici screening organizat. Pentru prima dată un program gândit de la diagnostic precoce până la tratamentul tuturor formelor de cancer este închegat. Nu mai trebuie să lăsăm această problemă a screening-ului la latitudinea fiecărui spital, trebuie să avem echipe care să funcționeze”, a adăugat Jinga.

La rândul său, președintele Comisiei de Chirurgie Plastică-Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătății, prof. univ. dr. Ion Lascăr, a precizat că este îngrijorător faptul că, cel puțin în ultimul deceniu, limita de vârstă la care este diagnosticat cancerul mamar a scăzut amenințător.

„Dacă în urmă cu câteva decenii vedeam destul de rar un cancer mamar, acum depistarea unui astfel de cancer la persoane care abia au depășit vârsta de 20 de ani sau chiar vârste mai mici este foarte des întâlnită”, a arătat doctorul Lascăr.

El a vorbit și despre inițiativa privind decontarea de către CNAS a protezelor mamare pentru reconstrucția sânului și a spus că, dacă va fi adoptată, cel puțin 800 — 1.000 de femei vor putea beneficia pentru început de această lege.

Deputații Mircea Roșca și Grațiela Gavrilescu și senatorul Ion Luchian, de la PNL, au depus o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul includerii în rândul serviciilor medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a costurilor protezelor mamare pentru reconstrucția sânului ca urmare a unei afecțiuni oncologice.

Inițiatorii doresc ca proiectul să fie adoptat de Parlament în două, cel mult trei luni și să fie cuprins în proiectul de buget pentru anul 2014.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel