Sari la conținut

Cancerul care afectează 1 din 5 bărbați. Primul semn de alarmă e urinatul frecvent pe timpul nopții

Este a 5-a cauză de deces prin cancer în România și în cazul bărbaților trecuți de 50 de ani, 1 din cinci va face boala. Este vorba de cancerul de prostată și partea bună este că, totuşi, în cazul diagnosticării din timp, rata supravieţuirii la 5 ani şi peste, este foarte mare, de peste 90%! Însă esenţial este să faci tot ce trebuie pentru a te asigura că nu vei fi luat prin surprindere de această boală.

”Toți bărbații care ar ajunge la vârsta de 120 de ani ar suferi de cancer prostatic. Situându-se ca incidență pe locul I, cancerul de prostată îi însoțește, pe mulți dintre bărbați, o lungă perioadă de timp. Cancerul de prostată nu poate fi prevenit, dar depistarea afecțiunii în stadii incipiente oferă șanse reale de vindecare. Orice bărbat trecut de vârsta de 50 de ani trebuie să fie evaluat anual, pentru a i se confirma sănătatea prostatei. Evaluarea constă în determinarea nivelului seric al antigenului specific prostatic (PSA), ecografia aparatului urinar și tușeul rectal. În stadii precoce, cancerul prostatic este asimptomatic. Apariția unor semne clinice de tipul urinării frecvente, dificile, senzația de evacuare vezicală incompletă etc. impun evaluarea urologică chiar înainte de vârsta de 50 de ani. Depistarea precoce a cancerului prostatic oferă șansa controlului bolii pe termen lung sau chiar a vindecării. Spre deosebire de alte forme de neoplazie, cancerul de prostată permite o supraviețuire mai lungă, cu o calitate a vieții mai bună, în condițiile diagnosticului precoce și a tratamentului adaptat stadiului evolutiv al afecțiunii”, a explicat Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, președinte al Asociației Române de Urologie.

Un diagnostic precoce poate salva viața fiecărui bărbat. Mulți dintre români ignoră primul semn al prostatei (urinatul frecvent pe timpul nopții) și nu se duc la medic decât în urma insistențelor partenerei de viață. În cazul unui istoric în familie, primul consult medical trebuie făcut la 40 de ani, iar fără istoric în familie, la 50 de ani.

Mihai Stoiculescu, pacient diagnosticat cu cancer de prostată: „La 59 de ani, împins de la spate de soția mea, am mers pentru prima dată la un consult la medicul urolog. Nu aveam nici o supărare, nici un simptom, trebuia să fie doar un control de rutină. Doar că în urma acelui consult, mi s-a spus că am probleme cu prostata. Primul tratament recomandat de dr. Sinescu de la Spitalul Fundeni, a fost de radioterapie. Am urmat 40 de ședințe zilnice, în urma cărora valoarea testului PSA a scăzut de la 16, la 1,31. Lucrurile au început să evolueze destul de rapid după trecerea acestor ani, astfel că după un nou control, de această dată la dr. Băcanu, mi-a fost recomandat tratamentul cu hormonoterapie. Câțiva ani, până la sfârșitul anului 2014, medicamentele au ținut în frâu valorile PSA, dar curând au început să crească din ce în ce mai mult, de la 130-160, la valoarea 603 în luna februarie a acestui an. Atunci, am început tratamentul cu abirateron, iar după doar o lună, valoarea PSA a scăzut la 188.

Am urmat toate terapiile cunoscute pentru această boală: radioterapie, hormonoterapie, chimioterapie și aceasta a fost tot ce puteam face ca pacient diagonosticat cu cancer de prostată. Pe mine, acest nou tratament mă face să fiu optimist, să privesc înainte, mă face să cred că voi apuca să împlinesc și 80 de ani sau poate chiar mai mult, să-mi văd strănepoții!

Îmi păstrez optimismul, nu mă gândesc că sunt bolnav și aș vrea să le transmit tuturor pacienților cu aceeași boală, să nu intre în panică! Medicina are răspuns pentru toate!”

O nouă speranţă pentru pacienţii români cu cancer de prostată în fază terminală: ei beneficiază acum de un nou tratament. Abiraterona este inclusă în programul național. Pacienții români pot avea acces la acest tratament în mod gratuit, pe baza recomandării de la doctorul oncolog. Cele mai folosite modalități de tratament în cancerul de prostată erau până acum radioterapia, tratamentul cu hormoni (hormonoterapia) și chimioterapia, fiecare dintre ele asociate cu efecte adverse ce au impact negativ asupra calității vieții pacienților. Noul tratament (abiraterona) este neinvaziv, prelungește și îmbunătățește viața bolnavului.

“Faţă de alte forme de cancer, în privinţa cancerului de prostată stăm ceva mai bine din perspectiva accesului la noile tratamente inovatoare. Anul trecut, a fost aprobat pentru compensare şi unul dintre noile medicamente care se adresează pacienţilor cu cancer de prostată metastatic şi care nu mai răspundeau la celelalte tratamente medicamentoase disponibile. S-a acoperit astfel o nevoie terapeutică majoră, în lipsa acestui tratament pacienţii find practic condamnaţi la moarte. Sperăm că pacienţii cu cancer de prostată să aibă acces gratuit şi complet şi în anii următori la aceste medicamente de ultima generaţie”, a completat Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel