Cancerul biliar: Simptomul care apare pe piele la 90% din pacienții cu tumori la bilă

Cancer biliar simptome. Vezica biliară, situată sub ficat, concentrează și stochează bila, care este o substanță produsă de ficat utilă pentru digestie. Calculii biliari, care sunt depozite mici și dure de colesterol și alte materiale în vezica biliară, cresc în mod semnificativ riscul de a dezvolta cancer de vezică biliară.

Cancerul căilor biliare (colangiocarcinom) și cancerul vezicii biliare sunt, în majoritatea cazurilor, adenocarcinoame. Cancerul canalului biliar este localizat în 60% dintre cazuri central la nivelul hilului hepatic, 20% dintre cazuri în conductele biliare intrahepatice și 20% dintre cazuri în canalele biliare extrahepatice. Cancerul vezicii biliare este considerat relativ rar. Este, de obicei, foarte malign cu metastaze timpurii în ganglionii limfatici.

Simptome de cancer la bilă

Simptomele cancerului biliar sau ale ductului biliar depind în întregime de localizarea tumorii. Icterul și pruritul sunt adesea primele simptome ale cancerului biliar. Alte simptome pot include:

  • stare generală de rău;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • pierdere în greutate;
  • febră;
  • dureri abdominale;
  • oboseală;
  • balonare;
  • umflarea picioarelor;
  • slăbiciune.

Cancerul vezicii biliare are puține simptome până când ajunge în stadiu avansat. Simptomele se agravează treptat.

Deoarece bila nu poate fi excretată în intestin, pigmenții de bilirubină se acumulează în sânge, provocând icter la 90% dintre pacienți. Icterul este, de obicei, asociat cu mâncărimea pielii (denumită și „prurit”). Organismul compensează parțial și excretă o parte din bilirubina prin urină, astfel încât pacienții pot avea urină închisă la culoare.

Pacienții cu cancer al vezicii biliare pot avea dureri în partea superioară dreaptă a abdomenului. Această durere este rezultatul inflamației vezicii biliare (colecistită) din cauza blocării canalului chistic.

De la pietre la bilă se poate ajunge la cancer

Factorii de risc pentru cancerul biliar includ:

  • Calculi biliari și inflamația vezicii biliare – Pietrele biliare sunt cel mai frecvent factor de risc pentru cancerul vezicii biliare. Potrivit Societății Americane de Cancer, 75-90% dintre persoanele cu cancer biliar au calculi biliari și inflamații ale vezicii urinare când sunt diagnosticați.
  • Genul – Cancerul biliar apare de două ori mai frecvent la femei decât la bărbați.
  • Vârstă – La fel ca în majoritatea cazurilor de cancer, vârsta este un factor de risc atât pentru cancerul ductului biliar, cât și pentru cancerul vezicii biliare.
  • Istoricul familial de cancer – Cancerul biliar, uneori, se transmite în familie, ereditar.
  • Polipi ai vezicii biliare – Polipii vezicii biliare sunt formațiuni care se dezvoltă în membrana mucoasei vezicii biliare. Acești polipi sunt rareori maligni și nu prezintă simptome.
  • Inflamații ale ductului biliar – Similar cancerului vezicii biliare, inflamația cronică sau persistentă a conductelor biliare crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer de duct biliar. Anumite boli inflamatorii cresc riscul de apariție a cancerului de duct biliar, incluzând colita ulcerativă sau colangita sclerozantă primitivă (o inflamație specifică ductului biliar care duce la formarea țesutului cicatrician).
    Hepatita cronică C – această boală inflamatorie este considerată un factor de risc pentru cancerul canalelor biliare intrahepatice.

Cancer biliar șanse de supraviețuire

Tratamentele, care depind de cât de mult a progresat cancerul la momentul diagnosticului, includ intervenții chirurgicale, chimioterapie și radiații. De asemenea, pacienții pot lua în considerare participarea la studiile clinice de imunoterapii și terapii țintite pentru cancerul vezicii biliare. Acest tip de cancer este unul dintre cele mai dificil de tratat, iar șanselede supraviețuire sunt de 19,4%.

 

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

14 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

34 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

54 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: