Sari la conținut

Cancerul avansat la sân atacă în fiecare an peste 10.000 de femei din România

În prezent, în România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic. Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată ca acest procent este în continuă creștere, în România dar și în lume.

″În urmă cu doi ani, România era țara cu cea mai mare rată a mortalității din Uniunea Europeană. Această rată a crescut direct proporțional cu incidența. Din păcate, în România diagnosticarea în stadiul IV este frecventă″, declară dr Dana Stănculeanu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic București.

″Impactul emoțional la aflarea diagnosticului este este foarte puternic. Tocmai de aceea, consilierea psihologică este mai mult decât necesară. Însă, trăind în Romania, consilierea psihologică nu este la îndemână. Sunt și cazuri de paciente care nu sunt informate, mai sunt și pacientele care se simt jignite atunci când sunt sfătuite să consulte un psiholog sau un psihiatru″, adaugă dr Stănculeanu.

Dr oncolog Stănculeanu adauga ″În alegerea tratamentului, există doi actori principali: medicul si pacienta. Medicul discută cu pacienta, iar tratamentul se alege în funcție de mai mulți factori: comorbidități, vârstă, stadiul bolii etc. În funcție de acestea, alegem: chirurgie, radioterapie, hormonoterapie, terapie țintită. Avem obligația de a-i spune pacientei care sunt riscurile, nu doar beneficiile. Avem de asemenea obligația, ca prin alegerile pe care le facem, să asigurăm calitatea vieții pacientelor noastre. Sunt foarte multe paciente care afirmă că preferă să trăiască mai puțin, dar mai bine, nu mai mult și mai prost″.

″O femeie cu cancer de sân este o femeie care poartă o dublă coroană de spini. În primul rând, este șocul diagnosticului. Apoi, este atentatul la propria imagine, la feminitate, la sexualitate. Devine foarte importantă consilierea psihologică. Recomandat este ca pacientele să fie evaluate psihologic înainte de a li se comunica diagnosticul. Cum acest lucru este greu de făcut, ar fi ideal să existe un formular pe care fiecare pacientă să îl completeze″, menționează Radu Teodorescu, medic psihiatru, Spitalul Clinic de Psihiatrie Obregia.

″La prima consultație, pacienta esre bulversată de diagnostic și opțiunile de tratament. Însoțitorul este și el bulversat. La final, există riscul să plece doi oameni năuciți. Prin urmare, este necesar un al doilea, un al treilea control. Este momentul în care trebuie să intervină și psihologul. Sunt foarte puține cazurile femeilor care vor să țină pentru ele diagnosticul, cele mai multe femei se tem de pierderea locului de muncă″, declara dr oncolog Dana Stănculeanu.

″ANAIS este o organizație non-guvernamentală care militează pentru promovarea consilierii psihologice. Femeile încă nu înțeleg rolul psihologului. Noi încercăm să schimbăm această mentalitate. Cum? Le transmitem mesaje femeilor diagnosticate, fie mesaje transmise de alte femei, fie mesaje transmise de psiholog, fie informații utile. Mesajul principal este că vorbim despre o boală gravă, dar nu o boală ucigașă″, declara avocat Carmen Nemeș, de la Asociația Anais.

Campania RĂMÂI TU ÎNSĂȚI își propune înlesnirea comunicării dintre oncolog, pacientă și psiholog sau psihiatru. Printr-o serie de întâlniri cu presa vor fi transmise mesaje despre boală, tratament și consiliere psihologică. A fost considerat util și, din luna septembrie, medicii specialiști vor avea la dispoziție un material informativ pentru  paciente, un ajutor în procesul de validare împreună cu oncologul, a pașilor de urmat.

„O femeie informată este o femeie puternică! În lupta cu această boală accesul la informație corectă și pe înțelesul tuturor este șansa pe care oricine trebuie să o aibă. Accesul la tratament este o primă condiție, iar România oferă, prin programele naționale, acest lucru. A doua ar fi accesul la informație şi la consiliere psihologică. AstraZeneca sprijină această campanie care are ca scop îmbunătățirea calității vieții la pacientele cu cancer mamar, dar și diagnosticarea precoce”, declară dr Radu Rășinar, director general AstraZeneca România.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel