Cancerul are șanse maxime de vindecare dacă este depistat la timp, subliniază toți medicii, însă la fel de important este un diagnostic corect, care să stabilească tipul de tumoră malignă și agresivitatea acesteia.
În funcție de aceste informații, oncologii pot recomanda pacienților terapii personalizate care reprezintă o șansă în plus pentru a învinge bolile maligne. Tehnologia este o componentă importantă a protocolului de diagnosticare, iar cu ajutorul aparatelor de ultimă generație, echipele multidisciplinare de oncologi, nucleariști, radiologi, radioterapeuți, chirurgi și anatomopatologi pot lua cele mai bune decizii terapeutice.
Din protocolul de diagnosticare și stadializare a cancerului, dar și al monitorizării rezultatelor terapiei, face parte și PET/CT, o metodă imagistică de ultimă generație, disponibilă din luna iulie și în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov, în parteneriat cu Centrul Medical Neolife.
“PET/CT e un cumul de două aparate într-unul singur. PET înseamnă tomografie cu emisie de pozitroni, CT înseamnă computer tomografie. Și iată că într-un singur aparat sunt două modalități de diagnostic diferite care ajută la diagnosticarea, stadializarea și la monitorizarea bolii oncologice. Dacă CT-ul arată localizarea afecțiunii din punct de vedere anatomic, PET-ul oferă informații funcționale, despre activitatea metabolică a tumorii. Iar pentru un diagnostic oncologic este foarte importantă stabilirea agresivității tumorii respective. Există însă și cazuri în care găsim metastaze și nu știm de unde au pornit, iar aici ne ajută PET/CT-ul: printr-o simplă scanare, din vârful capului până în treimea superioară a coapsei, PET/CT-ul poate să ne ofere informații despre tumorile care au generat metastazele”, descrie beneficiile acestei investigații dr. Claudia Buzumurga, coordonatoarea noului Departament de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Onco Card, medic cu o experiență de peste 20 de ani și vicepreședinte al Societății Române de Medicină Nucleară şi Imagistică Moleculară.
Înainte de a scana organismul, specialiștii injectează pacienților glucoză marcată cu fluor radioactiv – în majoritatea cazurilor, examenul PET/CT se efectuează cu 18F-FDG. Se știe că tumorile maligne au un metabolism crescut și absorb mai repede glucoza. Astfel, cea marcată radioactiv ajunge mai repede în țesuturile maligne care pot fi puse în evidență în timpul scanării PET/CT. Doza de radiofarmaceutic administrată este calculată în funcție de greutatea corporală, iar scanarea se efectuează la 60-75 min după injectare. Investigatia durează 20 de minute și poate oferi informații despre tumoră, metastaze, apariția recidivei, dar și despre evoluția tratamentului și capacitatea organismului de a raspunde la acesta.
“Pacienții nu au voie să mănânce cu o zi înainte după ora 18, nu trebuie să facă efort, nu au voie să bea cafea, nu au voie să mănânce dulciuri, să stea în frig. Oricum, dimineața, când vin, li se măsoară glicemia și sunt cântăriți, pentru că dozele de glucoză marcate cu fluor radioactiv se dau în funcție de kg corp. De asemenea, se știe de la început dacă un pacient e diabetic sau nu, ce fel de medicație ia etc. Nu facem PET/CT dacă glicemia e mai mare de 200”, completează experta în medicină nucleară.
Iată și care sunt tipurile de cancer în care se folosește cel mai des PET/CT-ul pentru diagnosticare și monitorizare:
“În rândul indicațiilor, intră cancerele de sferă ORL (cap, gât), tiroidian, timic, cancerul mamar, pulmonar, colorectal, gastric, ovarian, uterin, anal, vulvar, penian, neoplaziile pleurale maligne, limfoamele, mieloamele, melanomul, e o listă lungă de indicații. Cele mai frecvente utilizări sunt la noi în țară în cancerele mamare , în cele pulmonare, și în limfoame. La oricare dintre aceste cancere, poți analiza și metastazele. La copii, se folosește în sarcoame de țesuturi moi, limfoame, osteosarcoame, tumori hepatice maligne, tumori renale maligne, etc. Nu are importanță stadiul bolii, trebuie doar să ne încadrăm în lista de indicații”, descrie medicul Claudia Buzumurga lista afecțiunilor oncologice în care se aplică PET/CT.
Investigația se poate repeta, la recomandarea medicilor. În plus, pacienții trebuie să stea liniștiți în privința substanței radioactive.
“Întotdeauna, la manipularea de raze de orice fel, trebuie să ne uităm și la beneficii, la informațiile pe care ni le dau investigațiile. Punem în balanță iradierea pe care am făcut-o și faptul că primim informații care ne ajută să tratăm corect pacienții. În monitorizare, putem face PET/CT la câteva săptămâni/luni conform protocoalelor. Substanța radioactivă are un timp de înjumătățire de 2 ore, se elimină prin urină, prin fecale, prin piele. Doza administrată nu este mare. Întotdeauna, sfătuim pacientul ca până a doua zi să nu stea în aceeași încăpere cu cei din familie, ca protecție pentru ceilalți. La noi în secție, conform procedurilor, pacienții urmează un anumit circuit, pentru ca iradierea pacienților și a personalului medical să fie minimă”, concluzionează Dr. Claudia Buzumurga, medic primar medicină nucleară.
Primul PET/CT a fost introdus în Statele Unite ale Americii în 2001, iar la sfârșitul anului 2009, în Europa erau 350 de aparate funcționale. În 2010 existau deja peste 500 de scannere instalate. În România, însă, la finele lui 2015, numărul de echipamente PET/CT era de 10 ori sub media europeană care prevede 1 PET/CT la 1 milion de locuitori. În 2019, în țara noastră există 9 aparate PET/CT funcționale, dintre care 3 în București. 3 dintre cele 9 scannere disponibile în România se află în Centrele Medicale NEOLIFE din București, Iași, iar acum – Brașov, în incinta Spitalului Onco Card. Pentru moment, investigația este disponibilă contra-cost la Brașov, urmând să intre curând în regim de decontare ca multe dintre serviciile medicale oncologice din cadrul Onco Card.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…