Sari la conținut

Cancer tiroidian. Uite care este primul simptom nedureros: Dă senzația de…

Boala Hashimoto
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Boala Hashimoto, afecțiune care afecteaza tiroida

Trebuie știut că unul dintre primele semne ale cancerului tiroidian este de obicei nedureros, deoarece cu greu va fi observat.

Potrivit medicilor, primul semn al acesteia este de obicei în fața mărului lui Adam din gât și este o umflare nedureroasă. Potrivit Express, dă senzația de presiune în gât și apoi ganglionii limfatici devin iritați și măriți.

Pe măsură ce cancerul crește, începe să apese pe zonele înconjurătoare și provoacă dureri de gât, răgușeală la voce și dificultăți la înghițire. Mai târziu poate provoca și o tuse persistentă cu dificultăți de respirație.

Simptome cancer tiroidian

De asemenea, cancerul tiroidian poate provoca alte simptome, cum ar fi diareea, înroșirea feței și pierderea în greutate.

Testele și procedurile utilizate pentru a diagnostica cancerul tiroidian 

Examenul fizic. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă va examina gâtul pentru a detecta modificări ale tiroidei, cum ar fi un nodul (nodul) în tiroida. Furnizorul vă poate întreba, de asemenea, despre factorii dumneavoastră de risc, cum ar fi expunerea anterioară la radiații și antecedentele familiale de cancer tiroidian.

Teste de sânge ale funcției tiroidiene. Testele care măsoară nivelurile sanguine ale hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) și hormonilor produși de glanda tiroidă ar putea oferi echipei de îngrijire medicală indicii despre starea de sănătate a tiroidei.
Imagistica cu ultrasunete.

Modul în care un nodul tiroidian arată pe o imagine cu ultrasunete ajută medicul dumneavoastră să determine dacă este probabil să fie cancer. Semnele că un nodul tiroidian este mai probabil să fie canceros includ depozite de calciu (microcalcificări) în nodul și o margine neregulată în jurul nodulului. Dacă există o probabilitate mare ca un nodul să fie canceros, sunt necesare teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul și a determina ce tip de cancer tiroidian este prezent.

Îndepărtarea unei probe de țesut tiroidian. În timpul unei biopsii de aspirație cu ac fin, medicul dumneavoastră introduce un ac lung și subțire prin piele și în nodul tiroidian. Imagistica cu ultrasunete este utilizată de obicei pentru a ghida cu precizie acul. Furnizorul dumneavoastră folosește acul pentru a îndepărta unele celule din tiroida. Proba este trimisă la un laborator pentru analiză.

În laborator, un medic specializat în analiza sângelui și a țesuturilor corpului (patolog) examinează proba de țesut la microscop și determină dacă este prezent cancerul. Rezultatele nu sunt întotdeauna clare. Unele tipuri de cancer tiroidian, în special cancerul tiroidian folicular și cancerul tiroidian cu celule Hurthle, au mai multe șanse să aibă rezultate incerte (noduli tiroidieni nedeterminați).

Un test de imagistică care utilizează un trasor radioactiv. O scanare cu iod radioactiv folosește o formă radioactivă de iod și o cameră specială pentru a detecta celulele canceroase tiroidiene din corpul dumneavoastră. Este folosit cel mai adesea după o intervenție chirurgicală pentru a găsi orice celule canceroase care ar putea rămâne. Acest test este cel mai util pentru cancerele tiroidiene papilare și foliculare.

Celulele tiroidiene sănătoase absorb și folosesc iodul din sânge. Unele tipuri de celule canceroase tiroidiene fac, de asemenea, acest lucru. Când iodul radioactiv este injectat într-o venă sau înghițit, orice celule canceroase tiroidiene din organism vor prelua iodul. Orice celule care preiau iod sunt afișate în imaginile scanate cu iod radioactiv.

Alte teste imagistice. Este posibil să aveți unul sau mai multe teste imagistice pentru a vă ajuta furnizorul să determine dacă cancerul s-a răspândit dincolo de tiroida. Testele imagistice pot include ultrasunete, CT și RMN.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel