Sari la conținut

Cancer testicular: cum se face autoexaminarea testiculară. Ce să faci dacă ai găsit un nodul

Cancerul testicular
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Durere ascuțită poate semnala un simptom al cancerului la bărbați

Un expert medical îi îndeamnă pe bărbați să știe cum să verifice cancerul testicular – cel mai frecvent tip observat la bărbații mai tineri. În timp ce cancerul de prostată este cel mai frecvent întâlnit la bărbați în general, cancerul testicular este cel mai frecvent întâlnit la bărbații în vârstă de 20 și 30 de ani.

În ciuda acestui fapt, cercetările arată că aproape șapte din 10 bărbați nu știu cum să se examineze pentru simptome de cancer testicular. Deoarece 95% din cazuri sunt vindecabile, este important să cunoaștem semnele de avertizare care ar putea duce la un tratament rapid.

Pentru a ajuta, Dr. Kishan Vithlani, medic generalist NHS și director medical la Qured, a împărtășit câteva sfaturi despre cele mai frecvente simptome ale cancerului testicular, cum să le verificați acasă și când să contactați un expert medical.

Autoexaminarea testiculara
Sursa foto: doctorulzilei.ro

Cum să vă verificați pentru cancer testicular acasă

Potrivit dr. Vithlani, bărbații ar trebui să se autoexamineze cel puțin o dată pe lună pentru a detecta noduli și umflături neobișnuite care ar putea duce la un diagnostic. Autoexaminarea se poate face în intimitate și durează doar câteva minute, așa că iată ce ar trebui să știți.

  • Stați în fața unei oglinzi, astfel încât să aveți o vedere clară a testiculelor și să puteți observa dacă acestea sunt umflate sau și-au schimbat dimensiunea.
  • Examinați fiecare testicul cu ambele mâini.
  • Puneți degetele arătător și mijlociu sub testicul cu degetele mari plasate deasupra.
  • Rotiți ușor testiculul între degete mari și degete. Nu ar trebui să simți nicio durere sau umflături, dar poate fi normal să ai un ușor disconfort.
  • Nu intrați în panică dacă un testicul pare puțin mai mare decât celălalt, deoarece acest lucru este perfect normal.
  • De asemenea, nu este nevoie să vă faceți griji dacă simțiți structura moale, asemănătoare unui tub din spatele testiculelor (numită epididim). Poate fi obișnuit să aveți noduli aici, care de obicei sunt doar chisturi și practic niciodată nu sunt canceroase, dar ar trebui totuși să-l verificați de către medicul dumneavoastră.

Simptomele cancerului testicular și când să consultați un medic

Este important să solicitați sfatul medicului dacă prezentați oricare dintre următoarele: 

  • Un nodul în testicule
  • Testiculele sunt umflate sau dureroase
  • Există o schimbare în forma testiculelor
  • Un testicul a devenit mult mai mare decât celălalt și nu era anterior
  • Orice durere sau disconfort la nivelul testiculelor care nu dispare

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel