Din cuprinsul articolului
Cancer: simptom cheie că tumora s-a răspândit sau este „avansată”. Pirexia, adică o temperatură corporală mai mare de 37 C, măsurată în gură, sau de 37,7 C măsurată în rect, este adesea modul în care oamenii știe că ceva nu este în regulă.
Cancerul are mai multe caracteristici care îi permit să se răspândească, dar capacitatea sa de a invada țesuturile este una dintre principalele forțe motrice din spatele metastazelor.
Cancer: simptom cheie că tumora s-a răspândit sau este „avansată”
Uneori, simpla prezență a unei tumori în organism este suficientă pentru a declanșa o febră neoplazică, dar acest lucru este rar. Adesea, o creștere a temperaturii corpului este un semn că o tumoare invadează țesutul din apropiere.
Pirexia, termenul medical pentru o temperatură corporală crescută sau febră, este o reacție comună la infecție sau boală.
Healthline afirmă că atunci când pirexia este prezentă la pacienții cu cancer, aceasta este „de obicei un semn că cancerul s-a răspândit” sau este „avansat”.
„Poate fi foarte inconfortabil și poate provoca multă îngrijorare pentru pacient și pentru cei care au grijă de el”, explică Cancer Research UK.
Este mai comun pentru ACESTE tipuri de cancer
Este un simptom comun pentru toate tipurile de cancer, dar unele lucrări afirmă că este mai răspândit în cancerele de sânge, cum ar fi leucemia și limfomul.
Cele mai frecvente tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, cancerul pulmonar și cancerul intestinal, sunt mai puțin probabil să provoace febră.
Cu toate acestea, o persoană cu aceste tipuri de cancer poate deveni febrilă dacă tumora sa „s-a răspândit la ficat”, explică Cancer Research UK. Poate fi, de asemenea, un semn că cancerul cauzează o obstrucție sau blocaj undeva în organism.
Febra este un semn evident al reacțiilor inflamatorii care au loc în organism. Este un simptom comun bine cunoscut, observat în 67% dintre cazurile de infecție.
„În contrast, febra neoplazică apare din tumoare în sine sau din procedura invazivă”, potrivit The Herald Scholarly Open Access journal.
Simptom extrem de inconfortabil, apare în special noaptea
Uneori, corpul răspunde la creșterea temperaturii prin transpirație, deoarece aceasta ajută căldura să scape din corp. Acesta este motivul pentru care pacienții cu cancer experimentează adesea bufeuri și transpirații nocturne înainte de a fi diagnosticați.
De fapt, transpirațiile nocturne care apar din orice motiv aparent au fost numite un semn al unor cancere de sânge, cum ar fi limfomul Hodgkin și limfomul non-Hodgkin. În limfomul Hodgkin, există o afecțiune rară care poate provoca febra să apară în cicluri, ceea ce înseamnă că crește și scade la intervale săptămânale.
Aceasta înseamnă că o persoană poate avea zile sau săptămâni fără să aibă o temperatură corporală crescută, înainte de a-i reveni febra.
Nu se știe exact de ce unele tipuri de cancer provoacă febră mai mult decât altele, dar o teorie este că anumite boli produc toxine, care sunt mai susceptibile să provoace febră.
Roswell Park Comprehensive Cancer Center explică că pirogenii pot avea un rol în febra cancerului.
„O tumoare poate produce pirogeni, poate provoca o infecție care produce pirogeni sau poate interfera cu funcționarea normală a hipotalamusului”.
Este important de reținut că la pacienții cu cancer care primesc tratament, febra poate fi pur și simplu un efect secundar al medicamentului, mai degrabă decât al bolii în sine.
Cu cât o infecție sau febră este tratată mai devreme, cu atât este mai puțin probabil să aveți complicații mai grave.