Din cuprinsul articolului
Stim cu totii ca ingrijirea necorespunzatoare a danturii poate duce la formarea de carii, insa mai putin cunoscut este riscul de aparitie a unor probleme de sanatate mai grave decat o simpla durere de dinti. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, atentioneaza ca temutele afectiuni cardiace si diabetul reprezinta doar doua din bolile grave asociate problemelor dentare.
Numeroase studii arata ca exista o legatura stransa intre unele afectiuni orale si starea generala de sanatate. “Sanatatea orala inseamna mai mult mai mult decat sanatatea cavitatii bucale, a dintilor si gingiilor. Gura fiind o intrare primara in organism, existenta unor afectiuni de ordin oral poate avea consecinte negative asupra intregului corp, deoarece bacteriile din cavitatea bucala pot ajunge foarte usor in sange, provocand infectii si inflamatii”, explica specialistul ortodont.
Ba mai mult, cardiologi, diabetologi si alti medici specialisti isi trimit pacientii la cabinetul stomatologic pentru tratarea problemelor dentare si parodontale care provoaca, intretin sau agraveaza alte boli importante. Iata care este legatura dintre ele:
Academia Canadiana de Parodontologie arata ca pacientii cu parodontoza prezinta un risc de doua ori mai mare de a infarct miocardic si accident vascular decat pacientii cu parodontiul sanatos.
“Bacteriile si toxinele lor din pungile parodontale creeaza o reactie inflamatorie constanta, iar aceasta este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Placa bacteriana si tartrul produc gingivita, care este primul stadiu al parodontozei. Din fericire, controalele stomatologice periodice pot ajuta la prevenirea si tratarea din timp a acestor afectiuni”, spune doamna doctor Mihaela Dan.
Pana de curand se stia ca diabetul favorizeaza aparitia parodontozei prin afectarea vaselor de sange de la nivelul parodontiului si din intregul organism. Insa, numeroase studii arata ca exista si o legatura in sens invers: toxinele produse de bacteriile din pungile parodontale afecteaza metabolismul glucidelor la nivel celular, precum si raspunsul organismului la insulina si, implicit, nivelul glicemiei.
“Este extrem de important pentru diabetici sa aiba grija de sanatatea lor orala, pentru a preveni complicatii ale afectiunii cu care se confrunta. Pe de alta parte, pentru ca gingivita poate genera un nivel mai mare decat cel normal al zaharului in sange, o persoana cu o sanatate orala deficitara este expusa unui risc crescut de aparitie a diabetului zaharat”, atentioneaza specialistul ortodont.
Parodontoza este un factor agravant al afectiunilor pulmonare, in special la pacientii cu sistem imunitar scazut si cu afectiuni cronice pulmonare (bronho-pneumopatie cronica obstructiva). Asadar, parodontoza conduce nu doar la pierderea treptata a dintilor, care incep sa se miste si cad, dar afecteaza intregul organism.
“Si sistemul respirator poate suferi ca urmare a sanatatii orale deficitare. Bacteriile din cavitatea bucala, provenite de la carii si gingii inflamate, pot fi inhalate in plamani sau pot ajunge acolo prin sange”, explica doamna doctor Mihaela Dan.
Durerile provocate de carii netratate si complicate cu abcese, precum si lipsa unor dinti sau lucrarile protetice vechi, deteriorate, pot afecta masticatia si digestia, producand tulburari gastrice. Tratarea cariilor si inlocuirea dintilor lipsa cu implanturi sau lucrari protetice corecte imbunatatesc digestia si asimilarea alimentelor.
Gingivita de sarcina de cauza hormonala este frecvent intalnita la majoritatea femeilor insarcinate. Aceasta necesita o igiena dentara foarte riguroasa, precum si controale stomatologice regulate pe parcursul celor noua luni.
“Studiile arata ca parodontoza preexistenta netratata si agravata pe parcursul sarcinii creste riscul de diabet de sarcina, dar si de nastere prematura a unui copil cu greutate scazuta. Acesti copii au imunitatea scazuta si sunt expusi la numeroase boli precum astmul, infectii ale cailor aeriene superioare, tulburari de comportament etc.”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.
Fumatul produce colorarea dintilor, respiratie neplacut mirositoare, acumulare de tartru (care provoaca gingivita), parodontoza prin afectarea circulatiei sanguine, iar in cazuri extreme poate conduce la cancer oral. Vestea buna este ca renuntarea la fumat reduce masiv aceste riscuri – asadar aceasta decizie nu mai trebuie amanata. “Din pacate, alte tipuri de cancer au fost, de asemenea, legate de existenta gingivitei – spre exemplu, cancerul la rinichi si cel pancreatic sunt intalnite frecvent in cazul persoanelor care au o sanatate orala deficitara”, explica specialistul ortodont.
Asadar, periajul dentar regulat, folosirea atei dentare si a apei de gura vor face mai mult decat a ne pastra dintii curati si sanatosi: ne vor feri de aparitia unor afectiuni grave. Pentru a fi protejati de orice risc, este recomandat ca o buna igiena dentara sa fie asociata vizitelor regulate la medicul dentist, pentru a diagnostica si trata din timp eventuale probleme.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…