Sari la conținut

Cancer pulmonar: medicamentul care distruge metastazele și oprește evoluția bolii. Cine poate beneficia de acest tratament inovator?

radiografie
Sursă foto: E-health
Cat de des se poate face radiografia la plamani

O moleculă inovatoare creată pentru un subgrup specific de pacienți, în principal tineri și nefumători, este acum accesibilă în Italia pentru persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar, după cum relatează Corriere della Sera. În 64% dintre cazuri, tumora s-a „oprit” pentru o perioadă de trei ani.

Noua terapie este capabilă să blocheze, chiar și timp de mai mulți ani, progresia cancerului pulmonar la pacienții care au deja metastaze cerebrale. Tratamentul este disponibil și în Italia, Agenția Italiană pentru Medicamente (Aifa) a acordat, de fapt, rambursabilitatea lorlatinibului pentru pacienții cu cancer fără celule mici ALK-pozitiv avansat.

Caracteristicile pacienților care pot primi tratamentul

Noul medicament nu este destinat tuturor persoanelor cu cancer pulmonar, ci unui „cerc restrâns” care are caracteristici foarte particulare.

„În primul rând, pacienții cu tumori ALK-pozitive sunt, în medie, tineri, în mare parte sub 50 de ani”, spune Silvia Novello, profesor de oncologie medicală la Universitatea din Torino și președinte al WALCE Onlus. „

În al doilea rând, aceștia sunt în mare parte nefumători sau foști fumători care au renunțat la fumat cu mulți ani în urmă;

și în al treilea rând, mulți dintre ei au metastaze cerebrale deja în momentul diagnosticului, deoarece acest subtip de cancer pulmonar este foarte agresiv”, precizează oficialul.

Lorlatinib a fost conceput special pentru a traversa bariera hemato-encefalică și a acționa astfel la nivelul creierului, dar și pentru a fi activ la pacienții tratați anterior cu alte terapii, la care, totuși, boala a reușit să instaleze mecanisme de rezistență.

Autorizația Aifa a fost, de fapt, acordată pe două planuri:

  • în prima linie pentru pacienții (adulți) cu tumori avansate fără celule mici, cu translocație ALK, netratate anterior cu alte medicamente din aceeași categorie (adică inhibitori de tirozin kinază) și
  • în a doua linie (sau linii ulterioare) pentru pacienții care au primit deja tratamente specifice la care nu mai răspund.
cancer pulmonar
Sursă foto: Getty Images

Rezultatele studiului pe lorlatinib

„Rezultatele studiului CROWN, pe care Aifa s-a bazat pentru a da undă verde, indică faptul că lorlatinib este mai eficient decât tratamentele pe care le-am considerat până acum standard”, explică Filippo de Marinis, director al Diviziei de oncologie toracică din cadrul Institutului European de Oncologie (Ieo) din Milano și președinte al Asociației italiene de oncologie toracică (Aiot ).

Studiul a implicat 104 spitale din 23 de țări din întreaga lume, 296 de pacienți, iar beneficiile obținute sunt numeroase: 72% dintre participanți și-au văzut metastazele cerebrale dispărând, iar alți 10% au avut un răspuns intracranian; 64% dintre pacienți la trei ani de la începerea tratamentului cu lorlatinib nu au progresat (față de 19% dintre cei care luau până acum terapia standard); efectele secundare sunt bine tolerate (în principal creșterea colesterolului și a trigliceridelor, cu creștere în greutate) și pot fi gestionate”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel