Sari la conținut

Cancer pancreatic: problema pe care o poți observa când mergi la toaletă. Indică o tumoră în răspândire

Din cuprinsul articolului

Odată ce cancerul pancreatic ajunge în alte părți ale corpului, simptomele pot apărea pe toaletă. Deși s-ar putea să nu acordați prea multă atenție obiceiurilor tale intestinale, acestea pot dezvălui multe despre sănătatea ta. Pe toaletă poate apărea un semn indicator care indică o tumoră în răspândire. Iată cum să identifici acest simptom al cancerului pancreatic.

În timp ce cancerul pancreatic începe în glanda lungă și plată din spatele stomacului, se poate răspândi și în alte părți ale corpului.

Acest tip de cancer care a călătorit într-o locație diferită este cunoscut sub numele de cancer pancreatic avansat, potrivit Cancer Research UK.

Semnele revelatoare ale acestei răspândiri tumorale pot fi exact aceleași cu cancerul pancreatic care nu a avansat.

Cu toate acestea, ele pot include și alte simptome, în funcție de locul în care a călătorit boala.

Interesant este că un semn al unei tumori răspândite în oase apare atunci când mergi la toaletă pentru al doilea scaun și suferi de constipație.

Cancer Research UK explică că hipercalcemia – niveluri ridicate de calciu – poate duce la deshidratare, confuzie, dureri de burtă, precum și constipație.

În plus, constipația nu este legată doar de cancerul pancreatic avansat, deoarece NHS explică că acest simptom poate apărea și în stadiile anterioare.

Serviciul de sănătate împărtășește că modificările în mișcările tale intestinale, cum ar fi diareea sau constipația, ar putea indica afecțiunea mortală.

Este important de reținut că și alte afecțiuni, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, pot provoca simptome ca acestea, așa că constipația nu garantează că aveți această afecțiune.

Cu toate acestea, este important să fiți verificat de un medic de familie dacă aveți semne de cancer pancreatic.

Potrivit NHS, alte simptome ale cancerului pancreatic de care trebuie să fii conștient includ:

  • Albul ochilor sau pielea care devine galbenă (icter), este posibil să aveți, de asemenea, mâncărimi ale pielii, urină mai închisă la culoare și scaun mai palid decât de obicei
  • Pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate fără a încerca
  • Te simti obosit sau nu ai energie
  • Temperatură ridicată sau senzație de căldură sau frisoane
  • Greață sau vărsături
  • Diaree sau constipație sau alte modificări în scaun
  • Durere în partea superioară a abdomenului
  • Simptome de indigestie, cum ar fi senzația de balonare.

Cancerul de pancreas – cauze

Cauzele care determină apariția cancerului de pancreas nu sunt pe deplin cunoscute, însă cele mai multe studii indică drept principal responsabil un anumit tip de mutație genetică la nivelul ADN-ului, prin care este dezechilibrată multiplicarea celulelor pancreatice.

Există o serie de factori cu probabilitate ridicată de a declanșa sau de a agrava cancerul pancreatic. Dintre aceștia, amintim:

  • vârsta înaintată – după vârsta de 75 de ani, pacienții sunt mai predispuși la dezvoltarea de cancer de pancreas;
  • istoricul de pancreatită acută sau cronică;
  • diabetul;
  • fumatul – aproximativ un sfert din pacienții care primesc diagnosticul de cancer pancreatic sunt fumători;
  • obezitatea;

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel