Din cuprinsul articolului
Cancer ovarian, una dintre cele mai mortale forme de cancer!
Cancerul ovarian este o boală în care celulele maligne se dezvoltă în ovarele femeii. Aceasta este una dintre cele mai mortale forme de cancer ginecologic, deoarece este adesea detectat în stadiile avansate, când boala s-a răspândit deja în alte părți ale corpului. Simptomele cancerului ovarian pot include durere sau umflătură abdominală, greutate sau balonare persistentă, nevoia frecventă de a urina și oboseală inexplicabilă.
Riscul de cancer ovarian este mai ridicat la persoanele ce ovulează mai multe zile. Astfel, acele persoane ce nu au născut prezintă un risc mai mare, la fel și acele persoane cărora le începe ovulația la o vârstă mai fragedă sau intră la menopauză la o vârstă mai înaintată. Alți factori de risc includ terapia cu hormoni după menopauză, medicamentele pentru fertilitate și obezitatea. Factorii ce scad riscul includ contracepția hormonală, ligatura trompelor și alăptarea.
Screening-ul nu este recomandat pentru femeile ce prezintă risc moderat, ca și dovadă având faptul că nu ajută la reducerea mortalității, iar rata ridicată de teste pozitive false duce la intervenții chirurgicale, acestea având propriile riscuri.
Persoanele cu risc mare pot cere eliminarea completă a ovarelor, ca și metodă preventivă. Dacă este depistat și tratat într-un stadiu incipient, cancerul ovarian poate fi vindecabil. Tratamentele includ, de obicei, o combinație de intervenții chirugicale, terapie prin radiații sau chimioterapie.
Rezultatele depind de gradul de extindere a bolii și de subtipul cancerului prezent. La general, rata de supraviețuire de cinci ani în Statele Unite este de 45%. Rezultatele sunt mai slabe în țările în curs de dezvoltare.
Tratamentul pentru cancerul ovarian poate include chirurgie, chimioterapie, terapie cu radiații sau terapii medicale mai noi, precum terapia cu anticorpi monoclonali. Este important ca femeile să fie conștiente de simptomele cancerului ovarian și să contacteze medicul în cazul apariției acestora.
Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea…
Știai că poți face accident vascular cerebral (AVC) când te speli pe cap la coafor?…
Exercițiile de respirație constituie un instrument puternic pentru reglarea emoțiilor și reducerea stresului. Prin practicarea…
Controlul viselor lucide poate fi o experiență fascinantă și îți poate oferi oportunitatea de a…
Hipertensiunea arterială (HTA) se mai numește și „ucigașul tăcut” pentru că este o boală tăcută,…
Un produs cosmetic utilizat timp de decenii în întreaga lume se află în centrul unui…