Dovezile care leagă dieta de cancer sunt abundente, dar mecanismele din spatele acestei relații rămân în mare parte necunoscute. Un nou studiu a descoperit o legătură microbiană între o dietă și cancerul de colon.
Există dovezi că o alimentație sănătoasă este un factor determinant major în supraviețuirea și prevenirea cancerului. Acest lucru este valabil mai ales pentru cancerul de colon, care este adesea cauzat de o alimentație proastă. Potrivit unui nou studiu, un model alimentar poate duce la cancer de colon prin modificarea bacteriilor din intestin.
Noul studiu sugerează că microbiota intestinală poate fi în centrul asocierii dintre dieta occidentală și cancerul de colon.
Descoperirile consolidează cercetările anterioare care leagă o dietă în stil occidental – bogată în carne procesată, zahăr, cereale rafinate și carbohidrați – de boală.
Autorul corespondent al studiului, Shuji Ogino, a explicat: „Aceste descoperiri susțin ipoteza noastră că dietele în stil occidental cresc riscul de cancer colorectal prin efectele sale asupra pks E.coli.
Acesta este primul studiu care leagă dieta occidentală cu bacterii patogene specifice în cancer. Următoarea noastră întrebare este ce componentă a dietei și stilului de viață în stil occidental se referă la cancerul colorectal care conține această specie bacteriană”.
Echipa de cercetători de la Brigham and Women’s Hospital a tras concluzia dintr-o analiză a datelor de la peste 134.000 de participanți.
Modelele dietetice au fost analizate împreună cu ADN-ul din tulpinile de E.coli găsite în peste 1.000 de tumori colorectale.
Accentul studiului a fost pe identificarea tulpinilor bacteriene care transportă enzima distinctă cunoscută sub numele de poliketid sintază (pks).
S-a demonstrat anterior că această enzimă provoacă mutații în celulele umane, care este o caracteristică cheie a cancerului.
Echipa a descoperit că dieta occidentală a fost asociată cu tumori colorectale care conțin cantități mari de pks+E.coli.
Societatea Americană de Cancer explică: „Dietele care includ multe legume, fructe și cereale integrale au fost asociate cu un risc scăzut de cancer de colon sau rectal.
„De asemenea, consumați mai puțină carne roșie (vită, porc sau miel) și carne procesată (hot-dog și mezeluri), care au fost asociate cu un risc crescut de cancer colorectal.”
Oamenii de știință au oferit diverse explicații pentru relația dintre carnea procesată și cancer.
Unii dau vina pe aminele heterociclice (HCA) – un produs secundar al cărnii eliberat în timpul expunerii la căldură mare.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…