CANCERUL rămâne principala cauză de deces, în ciuda resurselor vaste alocate pentru ameliorarea numărului sumbru. A da o lovitură preventivă împotriva cancerului este motivația din spatele cercetărilor în curs. Potrivit unei analize a cercetărilor globale efectuate de organizația de caritate World Cancer Research Fund (WCRF), un tip de legumă crește riscul de cancer de stomac, iar dovezile sunt „puternice”.
Cancerul este o cauză principală de deces la nivel mondial, generând aproape 10 milioane de decese în 2020. Acest lucru se întâmplă în ciuda miliardelor de investiții în găsirea unui remediu. Cu toate acestea, progresele sunt în curs și un domeniu încurajator este reducerea riscurilor.
Cercetările continuă să aprofundeze înțelegerea modului în care deciziile specifice privind stilul de viață vă pot influența riscul de a dezvolta cancer.
Dieta este subiectul cercetărilor în curs de desfășurare, dar s-a demonstrat că o serie de articole cresc riscul de cancer.
Una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri este că legumele conservate fără amidon pot crește riscul de a dezvolta cancer de stomac.
Aceasta este evaluarea unei analize cuprinzătoare efectuate de organizația de caritate World Cancer Research Fund (WCRF).
Conservarea alimentelor poate fi definită ca procesul de tratare și manipulare a alimentelor în așa fel încât să oprească sau să încetinească semnificativ alterarea și să prevină bolile transmise prin alimente, menținând în același timp valoarea nutritivă, textura și aroma.
Pentru a maximiza longevitatea unui aliment, acesta este adesea sărat și murat – un proces despre care se crede că conduce la dezvoltarea cancerului de stomac.
Potrivit WCRF, modelele animale au arătat că nivelurile ridicate de sare modifică vâscozitatea mucusului care protejează stomacul și sporesc formarea compușilor N-nitrozo.
„În plus, aportul ridicat de sare poate stimula colonizarea H. pylori, cel mai puternic factor de risc cunoscut pentru cancerul de stomac”, avertizează organizația de caritate împotriva cancerului.
„În cele din urmă, la modelele animale, s-a dovedit că nivelurile ridicate de sare sunt responsabile pentru deteriorarea celulară primară care are ca rezultat promovarea dezvoltării cancerului de stomac”.
În concluzia organizației de caritate, se afirmă că există „dovezi puternice” că alimentele conservate prin sărare (inclusiv legumele conservate fără amidon) cresc riscul de cancer de stomac.
Cum se realizează clasificarea unei legume fără amidon?
Legumele pot fi separate în grupuri în funcție de conținutul lor individual de amidon.
Exemple de legume fără amidon includ:
- Morcovi, sfeclă, păstârnac, napi și suedezi, precum și legume verzi cu frunze (cum ar fi spanacul și salata verde)
- Legume crucifere (familia de varză, de exemplu, bok choy [pak choy], broccoli, varză și creson)
- Și legume allium (cum ar fi ceapa, usturoiul și prazul).
Legumele cu amidon, cum ar fi cartofii, cartofii dulci (igname), manioc (manioc), ignamele sago și taroul conțin niveluri mai mari de carbohidrați decât legumele fără amidon.
Dovezile tot mai mari ilustrează riscurile asociate cu sărarea și murarea alimentelor.
Un studiu de referință publicat în British Journal of Cancer a constatat că persoanele care consumă o dietă regulată cu alimente foarte sărate își dublează riscul de cancer de stomac, potrivit unui raport publicat în British Journal of Cancer.
Studiul, bazat pe aproximativ 40.000 de japonezi de vârstă mijlocie, a examinat obiceiurile alimentare, de băut și de fumat pe o perioadă de 11 ani.
Studiul a arătat că riscul de cancer de stomac pentru bărbații japonezi cu cel mai mic aport de sare a fost de unul la 1000 pe an. Acest lucru sa dublat la unul din 500 dintre cei cu cel mai mare aport de sare.