Sari la conținut

Cancer la ficat: problema începe în intestin. Cum să previ

Semn cancer ficat
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Cancer la ficat. Mulți oameni consumă în mod obișnuit alimente bogate în fibre pentru a pierde în greutate, pentru a facilita tranzitul intestinal și pentru a preveni bolile cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și cancerul. Cu toate acestea, la unele persoane, consumul anumitor tipuri de fibre poate crește riscul de cancer la ficat.

Acest lucru a fost descoperit de o nouă cercetare de la Universitatea din Toledo (SUA), publicată în revista Gastroenterology, care se bazează pe teoria conform căreia intestinele noastre joacă un rol central în dezvoltarea oricărei boli. Descoperirea americanilor i-ar putea ajuta pe medici să identifice din timp persoanele care prezintă un risc mai mare de cancer la ficat.

„Am lucrat mult timp la ideea că toate bolile încep în intestin”, a declarat Dr. Matam Vijay-Kumar, autorul principal al lucrării.

Indicii care pot ajuta la identificarea persoanelor cu un risc mare de cancer

„Acest studiu reprezintă o avansare remarcabilă a acestui concept. De asemenea, oferă indicii care pot ajuta la identificarea persoanelor cu un risc mai mare de cancer de ficat (al șaselea cel mai frecvent cancer din lume și a doua cauză de deces prin cancer) și care ne pot permite, eventual, să reducem acest risc prin modificări simple ale alimentației.”, mai spune medicul.

Nivelurile ridicate de acizi biliari sunt indicatori ai riscului de cancer hepatic

Acizii biliari sunt substanțe de curățare care au rolul de a dispersa lipidele insolubile în apă într-o soluție apoasă și de a expulza colesterolul și/sau compușii reziduali. Aceștia se formează în ficat, sunt depozitați în vezica biliară și, după mese, sunt secretați în intestin, unde emulsionează grăsimile ingerate și ajută la digestie (în timpul căreia aproximativ 90% din acizii biliari sunt reabsorbiți).

Pornind de la ipoteza că nivelurile ridicate de acizi biliari sunt indicatori ai riscului de cancer la ficat, echipa de cercetători de la Universitatea din Toledo a examinat nivelurile de acizi biliari din probele de sânge recoltate între 1985 și 1988, în cadrul unui studiu de prevenire a cancerului pe scară largă, și a constatat că la cei 224 de bărbați care au dezvoltat cancer la ficat, nivelurile de acizi biliari erau de două ori mai ridicate decât la bărbații care nu dezvoltaseră cancer la ficat.

În plus, o analiză statistică a mai constatat că persoanele cu cele mai ridicate niveluri de acizi biliari în sânge au prezentat o creștere de peste patru ori a riscului de cancer la ficat. Prin urmare, rezultatele au confirmat ipoteza inițială, potrivit Tuday.

Consumul de fibre (la unele persoane) crește riscul de cancer hepatic cu 40 la sută
Echipa de cercetători a încercat apoi să investigheze relația dintre consumul de fibre, nivelurile de acizi biliari și cancerul de ficat și a constatat că un aport ridicat de fibre, atât solubile, cât și nesolubile, reduce riscul de cancer de ficat cu 29% la subiecții ale căror niveluri de acizi biliari din sânge erau mai scăzute. În schimb, la subiecții ale căror niveluri de acid biliar erau mai ridicate, consumul de fibre a crescut riscul de cancer de ficat cu 40%.

Prin urmare, studiul sugerează importanța unei diete individualizate și, în special, a atenției acordate tipului de fibre și cantității de fibre consumate în alimentație.

„Nu toate fibrele sunt egale și nu toate fibrele sunt în mod universal benefice pentru toată lumea. Persoanele cu probleme hepatice sau cu niveluri ridicate de acid biliar ar trebui să fie prudente în special în ceea ce privește fibrele rafinate și fermentescibile”, a declarat Dr. Beng San Yeoh, un alt autor al studiului.

Fibrele rafinate pot crește riscul de cancer la ficat

În urmă cu patru ani, echipa lui Vijay-Kumar a publicat un studiu în revista Cell care a constatat că un procent ridicat de șoareci cu defecte ale sistemului imunitar au dezvoltat cancer la ficat după ce au fost hrăniți cu o dietă îmbogățită cu inulină.

O fibră fermentabilă rafinată pe bază de plante, disponibilă în supermarketuri ca prebiotic sănătos și care se găsește în alimente utilizate în mod obișnuit, cum ar fi bananele, anghinarele, topinambur, cicoarea, usturoiul și ceapa.

Deși inulina promovează sănătatea metabolică la majoritatea celor care o consumă, Vijay-Kumar și colegii săi au descoperit că aproximativ 1 din 10 șoareci aparent sănătoși a dezvoltat cancer la ficat ca urmare a unei diete bogate în inulină.

Când excesul de acizi biliari este cauzat de un defect vascular

Cercetătorii au descoperit că toți șoarecii care au dezvoltat cancer la ficat aveau concentrații ridicate de acizi biliari în sânge, cauzate de un defect congenital neobservat anterior, numit „șunt portosistemic” (o afecțiune rară la om).

În mod normal, sângele care părăsește intestinele ajunge la ficat, unde este filtrat înainte de a se întoarce în restul corpului. Atunci când există un șunt portosistemic, sângele din intestin este deviat de ficat și reintră în alimentarea generală cu sânge a organismului.

Defectul vascular permite, de asemenea, ficatului să sintetizeze continuu acizi biliari, care în cele din urmă se varsă și intră în circulație în loc să ajungă în intestin. Sângele care este deviat de la ficat conține niveluri ridicate de produse microbiene care pot stimula sistemul imunitar și provoca inflamații.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel