Cancer endometrial: simptome, risc, diagnostic și tratament. Cine riscă să dezvolte cancer endometrial?

Cancerul endometrial este un tip de cancer care crește din mucoasa endometrială din uter. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de cancer uterin. Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, simptomele cancerului endometrial încep să apară încă din stadiile incipiente, motiv pentru care această boală este, în general, diagnosticată rapid.  Acesta este motivul pentru care femeile trebuie să fie conștiente de diferitele semne ale cancerului endometrial, astfel încât să poată solicita un diagnostic precoce.

 

Simptomele cancerului endometrial:

Simptomele cancerului endometrial se prezintă ca modificări ale menstruației. Unele dintre ele sunt după cum urmează:

  • Sângerări vaginale chiar și după menopauză
  • Durere pelvină
  • Scurgere apoasă sau sângeroasă din vagin
  • Sângerări între perioadele mensturale

Femeile ar trebui să viziteze un ginecolog dacă prezintă oricare dintre simptomele de mai sus. De asemenea, ar trebui să facă acest lucru dacă încep să aibă durere în timpul actului sexual.

Cine riscă să dezvolte cancer endometrial?

Anumiți factori biologici pot crește riscul ca femeile să dezvolte cancer endometrial. Acestea includ:

  • Modificări hormonale: Orice fluctuații ale estrogenului și progesteronului poate duce la modificări ale mucoasei uterine. Atunci când femeile suferă de orice afecțiune care poate duce la creșterea estrogenului fără creșterea progesteronului, poate pune femeile în pericol de a dezvolta cancer endometrial. În plus, dacă pacientul ia hormoni care pot crește cantitatea de producție de estrogen în organism, atunci acest lucru poate crește și riscul de cancer endometrial.
  • Menstruația timpurie: femeile care au menstruația înainte de vârsta de 12 ani au modificări mai mari ale dezvoltării acestui cancer. Acest lucru se datorează faptului că mai multe perioade menstruale înseamnă o expunere mai mare a estrogenului la mucoasa uterină.
  • Îmbătrânirea crește riscul de cancer.
  • Terapia hormonală primită pentru cancerul de sân.
  • Obezitatea poate modifica echilibrul general al hormonilor din organism, ceea ce poate crește șansele de cancer endometrial.

Cum este diagnosticat cancerul endometrial?

Medicii se bazează pe diferite teste pentru a diagnostica cancerul endometrial. Unele dintre acestea includ:

  • Examen pelvian: Un examen pelvian este unul dintre modurile în care medicul poate diagnostica „Cancerul endometrial avansat”
  • Teste de imagistică: Testele precum ultrasunetele, RMN-ul și scanarea CT pot fi instrumente extrem de utile, care ajută un medic în diagnosticarea cancerului endometrial.
  • Histeroscop: Medicii folosesc un histeroscop cu cameră la un capăt pentru a examina țesutul endometrial
  • Biopsie: Biopsia este una dintre cele mai definitive modalități de testare a cancerului.

Stadiul cancerului endometrial:

Adesea, primul lucru pe care un pacient dorește să îl știe imediat după primirea diagnosticului este stadializarea cancerului endometrial. Următoarele sunt cele 4 etape ale cancerului endometrial și ce înseamnă acestea:

  • Etapa 1: aceasta înseamnă că cancerul este numai în interiorul uterului.
    Etapa 2: aceasta înseamnă că cancerul poate fi găsit în uter și col uterin.
    Etapa 3: aceasta înseamnă că cancerul a început să se răspândească în afara uterului, dar nu a ajuns încă la rect sau vezică. Este posibil să se fi răspândit și la ganglionii limfatici pelvieni.
    Etapa 4: aceasta înseamnă că cancerul s-a răspândit dincolo de zona pelviană și poate afecta rectul și vezica urinară, precum și alte organe de amploare.

Tratamente pentru cancerul endometrial:

În cazul cancerului, planurile de tratament depind adesea de diagrama individuală a pacientului și de istoricul medical. Cu toate acestea, majoritatea medicilor folosesc o combinație a următoarelor tratamente pentru cancerul endometrial în diferite grade:

Interventie chirurgicala:

Medicii pot recomanda o histerectomie. În acest sens, chirurgii îndepărtează uterul din corpul pacientului, scoțând celulele canceroase din corp. Uneori, medicii pot îndepărta și trompele uterine și ovarele, dacă pare pertinent cazului. În timpul acestei proceduri, chirurgii au o privire de ansamblu în jurul organelor vecine pentru a vedea dacă cancerul s-a răspândit.

Radiații:

Radioterapia este un tratament utilizat pentru distrugerea celulelor canceroase. Uneori, radioterapia este prescrisă înainte de operație, astfel încât dimensiunea tumorii să se micșoreze. Acest lucru poate facilita îndepărtarea tumorii de către medici. În mod similar, acest tratament al cancerului endometrial este, de asemenea, prescris după operație pentru a reduce riscul de recurență.

Terapia hormonală:

Terapia hormonală este prescrisă atunci când cancerul este avansat. Scopul său principal este de a echilibra hormonii din corpul pacientului. Medicii pot prescrie medicamente care cresc producția de progesteron în organism. Acest lucru poate opri creșterea celulelor endometriale. De asemenea, medicii pot prescrie medicamente care reduc nivelul de estrogen din organism. Celulele canceroase endometriale care se bazează pe estrogen pentru întreținere încep să moară când se întâmplă acest lucru.

Chimioterapie:

Chimioterapia este un tratament recomandat pacienților care văd cazuri recurente de cancer endometrial. Medicii pot prescrie pacientului o doză unică sau mixtă de chimioterapie pe cale orală sau prin vene.

Îngrijire paliativă:

Când boala este extrem de avansată, medicii recomandă îngrijiri paliative. Aceasta înseamnă că scopul principal al tratamentului nu este eradicarea bolii, ci asigurarea pacientului cu ameliorarea durerii.

Concluzie:

Simptomele cancerului endometrial se prezintă într-un mod extrem de vizibil (adică prin modificări ale fluxului menstrual). Astfel, dacă observați ceva anormal, trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră pentru a începe în curând procesul de diagnosticare și tratamentul.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

24 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

54 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: