Din cuprinsul articolului
Cancer de sân: șanse de vindecare în funcție de stadiul bolii. Cancerul de sân poate afecta orice femeie (chiar și bărbați), dar cel mai adesea femeile de peste 50 de ani. Dacă boala este detectată într-un stadiu incipient, probabilitatea unui tratament de succes este mare.
Este cu siguranță mult mai mare decât la cei la care boala este depistată în stadii ulterioare, se arată pe pagina de sănătate pentrutine.eu.
O mamografie de screening – radiografierea sânului la femeile care nu au semne vizibile de cancer de sân, dar care se află într-o perioadă de viață în care multe suferă de cancer – poate detecta modificări ale bolii care nu sunt încă suficient de mari pentru a fi palpate.
Motivul pentru care procedura este recomandată este o eventuală detectare a bolii într-un stadiu incipient.
Dar mai întâi, iată care sunt aceste stadii:
Celulele anormale sunt concentrate în canalul în care au apărut inițial.
Tumora are mai puțin de 2 cm în diametru iar mici grupări de celule canceroase pot fi regăsite și în ganglionii limfatici.
Tumora fie este mai mică de 2 cm și s-a răspândit deja la ganglionii limfatici axilari, fie are un diametru între 2 și 5 cm, dar nu s-a răspândit la ganglionii limfatici axilari.
Tumora poate avea orice dimensiune, dar s-a extins:
– către peretele toracic și/sau pielea sânului
– către cel puțin 10 ganglioni limfatici axilari
– către ganglionii limfatici din apropierea sternului și a claviculei.
Tumora s-a extins la alte organe, cel mai frecvent la oase, plămâni, ficat și creier.
Aceste tumori se numesc metastaze.
Detectat la timp, când nici nu se simte la palpare, cancerul de sân este vindecabil complet în proporţie de 98% dintre cazuri. Chiar şi detectarea în stadiile incipiente ale cancerelor invazive se soldează cu o rată de supravieţuire la cinci ani de aproape 100%. Iar pentru o şansă la aceste statistici, există o recomandare foarte importantă, de la care nu se poate face rabat: mamografia efectuată o dată la doi ani după împlinirea vârstei de 40 de ani şi, respectiv, anual după pragul de 50 de ani.
Medicul Şerban Costa, șeful Clinicii Universitare de Obstetrică Ginecologie din Magdeburg, Germania, a explicat, într-un interviu pentru „Adevărul”, că femeile tinere ar trebui să înveţe să îşi palpeze sânii, iar în cazul în care observă ceva suspect să se adreseze medicului.
„Primul lucru pe care trebuie să îl facă femeile este să îşi palpeze sânul ele însele, ceea ce nu este greu. Femeile tinere, după menstruaţie, ar trebui să îşi palpeze o dată pe lună sânii, de exemplu când fac duş. Fiecare femeie îşi cunoaşte sânii. Este un mod sistematic de a palpa sânii, ceea ce este foarte simplu de învăţat. Ceea ce ar trebui să le producă o grijă este dacă simt o schimbare faţă de ultima palpare. O asemenea investigaţie poate fi învăţată de la un medic. Mulţi medici, chiar dacă nu o fac, ar trebui să ştie cum se palpează sânul”, a explicat medicul Şerban Costa.
– durere la nivelul sânului și a mamelonului;
– modificări ale pielii de la nivelul sânului;
– exfolierea mamelonului sau a pielii de pe sân;
– umflătură în zona axială;
– schimbări în mărimea, forma sau aspectul unui sân;
– un mamelon inversat;
– secreție clară sau cu urme de sânge a mamelonului;
– apariția unui nodul mamar (zonă de țesut îngroșat la nivelul sânului).
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…