Din cuprinsul articolului
Cancer de sân: riscuri ce ar trebui cunoscute de toată lumea. La nivel global, se estimează că 9 milioane de femei sunt diagnosticate cu cancer și peste 4 milioane cedează bolii.
Două treimi din toate diagnosticele de cancer la adulții tineri sunt în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani.
Acest grup de vârstă este relevant din punct de vedere economic și social laa nivel de comunitate, având un impact asupra vieții și mijloacelor de trai ale familiilor și ale societății.
Deși nu există o modalitate certă de a preveni cancerul de sân, creșterea gradului de conștientizare cu privire la factorii de risc este un pas în direcția corectă.
Cancerul de sân este influențat de factori genetici, hormonali, de stil de viață și de mediu. Cu toate acestea, oamenii de știință cred că o interacțiune complexă între structura genetică a unei femei și mediul din jurul ei cauzează cancer de sân.
Să înțelegem, așadar, factorii care cresc semnificativ riscul femeilor de a face cancer de sân.
Cancer de sân: Factori de risc genetici
- Sex – Persoanele născute de sex feminin prezintă un risc mai mare de cancer de sân decât cei născuți de sex masculin. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, doar 0,5-1% din cazurile de cancer de sân sunt diagnosticate la bărbați.
- Ereditatea – Femeile cu un membru al familiei care suferă de cancer de sân au mai multe șanse de a-l dezvolta. În același timp, femeile care sunt predispuse genetic prezintă un risc mai mare. Aproximativ 5% până la 10% din cazuri sunt cauzate de mutații genetice ereditare.
- Hormonal – Riscul de a dezvolta cancer de sân este mai mare pentru femeile a căror menstruație începe la o varstă mai fragedă și menopauza la o vârstă mai înaintată. De asemenea, femeile care nu au născut copii au un risc mai mare de cancer la sân, deoarece celulele mamare sunt expuse la estrogen și progesteron pentru perioade îndelungate.
- Vârsta – Vârsta este cel mai important factor de risc pentru cancerul de sân. Este cel mai frecvent la femeile cu vârsta peste 50 de ani și cel mai adesea este diagnosticată la 65 până la 74 de ani. Vârsta medie de diagnosticare a cancerului de sân este de 49 de ani.
Cancer de sân: Factori de risc externi
- Dietă – O dietă nesănătoasă crește riscul și progresia cancerului de sân. Grupele de alimente precum carnea procesată, produsele prăjite și alimentele cu zahăr cresc riscul de mai multe ori.
- Alcool – Studiile epidemiologice au descoperit în mod constant un risc crescut de cancer de sân odată cu creșterea consumului de alcool.
- Fumatul – Utilizarea produselor din tutun si nicotina creste riscul de cancer de san. Cu cât este mai lungă perioada de fumat, sau chiar expunerea la fumatul pasiv, împreună cu predispoziția genetică, crește riscul într-o măsură mai mare.
- Medicament – Unele forme de terapie de substituție hormonală, cele care includ atât estrogen, cât și progesteron administrate în timpul menopauzei, pot crește riscul de cancer de sân atunci când sunt luate pentru mai mult de cinci ani. S-a descoperit că anumite contraceptive orale (pilule contraceptive) cresc riscul de cancer de sân.
Prevenție
Așa cum sa subliniat mai sus, mulți factori pot provoca cancer de sân. Nu poți controla totul. Cu toate acestea, vă puteți reduce riscul de cancer de sân:
- mâncând sănătos,
- rămânând activ,
- limitând consumul de alcool,
- renunțând la tutun.
Femeile își pot reduce riscul de cancer de sân chiar și prin screening-ul preventiv regulat și fiind vigilente cu privire la schimbările în structura sânului lor. Când simțiți sau observați orice modificări fizice la nivelul sânilor, cum ar fi o nouă nodulă sau decolorare sau modificări ale pielii, consultați imediat medicul.