Sari la conținut

Frica de boală e mai periculoasă decât boala în sine. 10 lucruri pe care ar trebui să le știe orice femeie diagnosticată cu cancer la sân

cancerul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de cancer la sân care nu sunt noduli. Fiecare femeie ar trebui să le cunoască. Nodulii și umflăturile la sân sunt echivalente cu canecrul de sând, în percepția publicului larg.

Un diagnostic de cancer de sân îi dă femeii viața peste cap, îi răstoarnă prioritățile și, cel mai adesea, îi scade încrederea în sine. În bătălia aceasta, psihicul și echilibrul emoțional sunt armele de care are nevoie la fel de mult pe cât are nevoie de tratament.

Iată un decalog de la Cornelia Cîrlescu, psiholog la Institutul Oncologic București, care trebuie să-ți fie, din primul moment, strategie de luptă.

1. Să nu te identifici cu boala!

Ești un întreg, o persoană formată din mai multe părți, iar boala este doar o parte din acest întreg. Când o parte din întreg suferă, celelalte părți (personalitatea, speranțele, hobby-urile, plăcerile, istoricul tău, preocupările) trebuie să vină în sprijinul părții care suferă, cu acceptare, cu blândețe și iubire, oferindu-i înțelegerea de care are nevoie pentru a se vindeca. Nu suntem doar boala pe care o avem, suntem mult mai mult de atât, iar ea este doar una dintre părțile întregului.

2. Consideră că boala nu este o problemă, ci o stare care trebuie să te determine să iei decizii.

Ori de câte ori ne confruntăm cu diverse stări, nu este nevoie să le rezolvăm ca pe niște probleme, ci să luăm decizii care să ne ajute să le gestionăm. Pentru mulți dintre noi este provocator să luăm decizii, pentru că există un bombardament informațional, iar acest lucru poate deveni o sursă de stres, anxietate, stări depresive. Atitudinea ta trebuie să reflecte convingerea că nu ai probleme, ci că trebuie doar să iei o decizie pentru a putea trece la următoarea acțiune, nu să rămâi blocată în starea de confuzie a momentului.

3. Îngrijește-te de nevoile și emoțiile tale, chiar dacă poți părea egoistă.

Este o dovadă de maturitate să faci acest lucru. Dă-ți voie să simți orice emoție care vine. Așa cum este firesc să simți bucurie, la fel de firesc e să simți și tristețe. Tristețea vine și trebuie acceptată așa cum e, trebuie să-i creezi spațiu să se

manifeste pentru că în așa fel te vei simți eliberată. Este o stare pe care nu ai obligația să reprimi sau rezolvi, ci să îi dai voie să se exprime și să o gestionezi.

4. Ai dreptul să faci ceea ce vrei tu să faci

Sigur, trebuie să fii atentă la ce pare că trebuie să faci, dar să analizezi conștient și să vezi dacă acel lucru este sau nu esențial pentru tine. Și abia după aceea să iei decizii de care să fii sigură că sunt cele mai bune pentru tine.

5. Nu te lăsa copleșită de frică

Când simți că îți este frică de ceva, pune-ți întrebarea „Care este cel mai rău lucru care mi se poate întâmpla?” În fața diagnosticului de cancer de sân, femeile tind să transforme orice situație în care trebuie să ia o decizie, orice plan și orice gând într-una de viață și de moarte. Dacă răspunsul pe care ți-l dai la această întrebare este unul care îți provoacă și mai multă frică, este oportun să cauți sprijin. Însă dacă este o situație simplă, la care ai niște răspunsuri utile, acționează în acel sens.

6. Vorbește despre ceea ce simți și gândești

Comunicarea este esențială și este o cale foarte utilă. De multe ori te vei simți într-o stare de angoasă, te vei simți neînțeleasă și nu vei vedea nicio ieșire. Este o iluzie să crezi că, fără să vorbești despre trăirile tale, ceilalți știu ce simți în interiorul tău. Nimeni nu-ți poate citi gândurile, nu poate intui ce nevoi ai. Și atunci, resursa ta este comunicarea. Spune în cuvinte ce simți, pentru că verbalizarea îți va oferi o stare de siguranță. Vorbind despre problema pe care o ai, ea își va pierde greutatea. Căci, practic, mai înspăimântătoare este reacția ta ea decât problema în sine. Vorbind despre problema ta o vei aduce în zona normalității și nu va mai părea înspăimântătoare.

7. Permite-ți să faci lucrurile care îți plac

Oamenii au tendința de a funcționa ca un sistem, de a repeta aceleași obișnuințe, devenite a doua natură. Când ele nu te mai satisfac, înlocuiește-le cu altceva. Învață să dansezi, să pictezi, să coși, orice lucru care simți că îti face plăcere. Asta te va ajuta să te simți independentă, creativă, curajoasă, amuzantă și vei vedea ce schimbare minunată se produce.

8. Fă-ți planuri concrete de viitor

Stabilește-ți obiective pe termen scurt, mediu și lung, pe care să le modelezi în timp, pe măsură ce le construiești. Vizualizând direcția în care mergi vei simți energia care te îndreaptă către atingerea scopurilor. Aceste scopuri vor fi lumina călăuzitoare spre care vei privi inclusiv în zilele în care te vei simți mai puțin bine.

9. Caută ajutor specializat pentru a-ți gestiona noua realitate

Familia și prietenii îți pot oferi un sprijin emoțional consistent. Dar este posibil ca tu uneori să îi simți prea apropiați pentru a-ți putea oferi asistența de care ai nevoie. De asemenea, unii prieteni au tendința de a se îndepărta pentru că ei nu pot gestiona relația cu afecțiunea ta, cu starea ta. Tu nu porți nicio vină în cazul acesta. În astfel de situații este bine să ceri ajutor specializat de la un psiholog sau psihoterapeut, chiar și de la un grup de sprijin sau de la persoane care au același diagnostic. Sunt opțiuni pentru explorarea nevoilor și întrebărilor personale și acces pentru identificarea propriilor resurse în vederea adaptării la noua situație în care te afli, după primirea diagnosticului.

10. Schimbă-ți atitudinea față de boală

Chiar și medicii spun că frica față de boală este mai periculoasă decât boala în sine. Chiar dacă afirmația poate părea deplasată, în realitate, boala poate aduce și lucruri pozitive în viața ta. Este cel mai probabil că vei conștientiza lucruri la care nici nu te-ai gândit până acum, vei descoperi adevăratele valori și interese, adevărații prieteni și cel mai probabil vei alege un stil de viață mai sănătos decât cel avut până la diagnosticare.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel