Din cuprinsul articolului
În zilele călduroase de vară și în timpul vacanțelor, când multe persoane aleg să meargă la mare, dermatologii sunt nevoiți să avertizeze că expunerea excesivă la soare poate crește riscul de cancer de piele. De asemenea, aceștia sfătuiesc să nu se folosească uleiuri de bronzat și spun că expunerea la soare între orele 11 și 16 este exclusă.
Orice nivel de expunere la soare are efecte nocive asupra pielii. În mod normal, corpul uman poate repara pielea deteriorată de soare. Cu toate acestea, atunci când pielea este grav afectată, această sarcină devine din ce în ce mai dificilă.
Este dificil de definit în mod clar ce constituie o expunere „excesivă” la soare, deoarece aceasta depinde de diverși factori personali, cum ar fi tipul de piele, intensitatea radiațiilor solare și locația geografică.
Dr. Mihaela Leventer: “Un ulei pus pe piele obține o culoare de piele prăjită, exact cum se întâmplă cu cartoful care arde prea mult în ulei. Uleiurile de bronzare noi le considerăm nocive, pentru că accentuează o agresiune, care oricum este foarte intensă asupra suprafeței cutanate”.
Țări din vestul Europei înregistrează recorduri de temperaturi neobișnuite pentru această perioadă. Sunt valori de caniculă. În România, se resimte influența unui val de aer tropical, temperaturile ajungând pe alocuri și la 39 de grade.
O simplă umbrelă de soare sau o pălărie elegantă, un articol de îmbrăcăminte din bumbac ușor sau din materiale moderne cu protecție solară, alături de ochelarii de soare cu filtru UV, ne pot fi de mare ajutor în timpul unei vacanțe la mare. În plus, un copac umbros la amiază este benefic pentru sănătate și nu implică niciun cost.
Dr. Mihaela Leventer: “Umbra este ieftină, nu costă pe nimeni, nu trebuie decât să ne ferim de zonele excesiv însorite. O umbrelă, un pom, evitarea orelor de vârf… Copiii mici, pe care îi văd acum stând ore întregi la amiază, dezbrăcați pe plajă, în pielea goală… Ceea ce vreau să spun este că părinții lor nu fac foarte bine”, a declarat medicul dermatolog pentru Radio Vacanța.
Și celor care vin doar un weekend la mare și vor ”să ia tot soarele”, medicul Mihaela Levender le atrage atenția că astfel de practici provoacă efecte neplăcute, cu impact în viitor: doar cinci arsuri severe pe parcursul vieții pot dubla riscul de a dezvolta cancer de piele în perioada maturității. Daunele cauzate de expunerea la lumină sunt ireversibile și se acumulează de-a lungul timpului, explicând astfel apariția bolii chiar și după o perioadă în care pielea nu a fost expusă la soare.
În mod normal, pielea ar trebui expusă la soare doar dimineața devreme și după-amiaza târziu, atunci când cantitatea de radiații UV este redusă. Astfel scade semnificativ riscul ca pielea noastră să fie agresată de razele puternice ale soarelui de la orele amiezii.
Dr. Mihaela Leventer: ”Prin expunerea controlată de scurtă durată la soare pielea nu va fi agresată de radiațiile UV. În mod reactiv expunerii la soare, producția de melanină va crește, ceea ce va oferi o protecție naturală în fața soarelui, reducând riscul de arsuri solare.
Cu toate acestea, este important să reținem că această protecție naturală nu ne salvează de o arsură, nu este suficientă pentru a preveni toate tipurile de daune cauzate de lumina UV și nu poate preveni cancerul de piele.
Totodată, este important să înțelegem că persoanele cu pielea deschisă nu se pot proteja de radiațiile UV pentru perioade lungi de timp.
La persoanele cu fototip cutanat de tip I sau II, radiațiile UV pot deveni dăunătoare după aproximativ 5 până la 10 minute de expunere. Așadar, este esențial să fim conștienți de tipul de piele pe care-l avem și să ne protejăm corespunzător de soare”.
Medicul dermatolog Mihaela Leventer spune că peste 90% dintre cazurile de cancer de piele sunt rezultatul expunerii excesive si necontrolate la soare.
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…
Este dificil să ne gândim la o boală mai amenințătoare decât cancerul cerebral. Cu toate…