Categories: Stil de viaţă

Atenție! Te poți îmbolnăvi de cancer de la carne și legume gătite în exces

Mâncărurile prăjite sau arse ar trebui să fie excluse în totalitate din ali­men­taţie, din cauza efectelor nocive pe care le au pe termen lung.

„Grăsimile preparate termic produc diverşi compuşi toxici, consideraţi cancerigeni”, spune Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie.

Astfel de reacţii apar în special în cazul preparării termice a cărnii de porc sau de vită, a preparatelor din carne tocată grasă şi mai puţin în cazul legumelor, adaugă specialistul.

În cazul acestora din urmă, pricipalul pericol îl reprezintă distrugerea proprietăţilor nutritive, care poate surveni la atingerea unor temperaturi de peste 100 de grade Celsius.

Fiecare refolosire a uleiului îl face şi mai toxic

O situaţie specială apare însă la prăjitul cartofilor (sau a altor legume bogate în amidon) în untură sau într-un ulei în care a fost anterior prăjită carne. Se poate forma acrilamida, un compus toxic pentru organism, cunoscut în prezent ca posibil cancerigen.

Mai mult, uleiul de floarea soarelui utilizat pentru pregătirea repetată a mâncărurilor, poate fi o sursă perioculoasă de substanţe toxice. „Preparaţi la temperaturi înalte, acizii graşi din ulei se transformă în produşi toxici, care devin din ce în ce mai nocivi la fiecare refolosire”, avertizează nutriţionistul.
Cele mai periculoase sunt însă alimentele arse.

„Carbonizarea alimentelor presupune apariţia unor produşi toxici, precum acrilamida, nitrozamine, hidrocarburi, care nu pot fi metabolizaţi complet şi sunt toxici pentru ficat şi pancreas”, mai explică Ionuţ Ştefan.

Acestea apar indiferent de tipul de aliment (carne, legume, ouă, caşcaval, etc), chiar dacă au fost preparate prin prăjire, la cuptor sau la grătar. Mai mult, pericolul nu dispare dacă îndepărtam partea arsă din aliment şi consumăm restul. „Substanţele toxice rămân şi în restul alimentelor pentru că se întrepătrund”, spune specialistul în nutriţie.

În cazul preparării excesive prin fierbere, singurul risc major este acela de a distruge toate sursele de nutrienţi, mai spun experţii în nutriţie.

Recent Posts

Iisus se întoarce pe Pământ: revelația secretă codată pe care puțini au văzut-o în Biblie

Au trecut 2024 de ani de când Iisus a venit în lume și a împărțit…

17 minute ago

Medic: persoanele care NU mănâncă ASTA fac cel mai adesea diabet

Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet, este în continuă creștere la nivel mondial. Este o patologie…

47 de minute ago

Un nou val de aer polar lovește România. Alertă de ploi și furtuni

Un nou val de aer polar urmează să lovească România începând de vineri, 8 noiembrie.…

o oră ago

Horoscop Cristina Demetrescu. O zodie este atenționată! Nu ignorați aceste SEMNE până pe 10 Noiembrie

Cristina Demetrescu vine cu o serie de sfaturi utile importante adresate zodiilor în următoarele zile.…

2 ore ago

Lovitură pentru sute de mii pensionari! Nu vor mai primi aceşti bani

Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…

11 ore ago

Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Mihail și Gavril? Toți credincioșii ar trebui să facă asta pe 8 Noiembrie

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…

12 ore ago

Citeste si: