Din cuprinsul articolului
- Cancer de col uterin: 4 semne alarmante care ar trebui să te trimită de urgență la medic.
Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai comune și mai letale cancere ginecologice în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Cancerul de col uterin reprezinta a doua cauza de cancer la femeile sub varsta de 45 ani din intreaga lume.
Cancerul de col uterin presupune apariția la nivelul cervixului (prima parte a uterului care se deschide în vagin, denumit și col uterin) a unor celule atipice care se multiplică necontrolat. Vestea bună e că, spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt mult mai agresive, cancerul cervical este curabil în majoritatea cazurilor, dacă este descoperit într-un stadiu incipient.
Cancer de col uterin: 4 semne alarmante
Diverse tulpini ale papilomavirusului uman (HPV), o infecție cu transmitere sexuală, joacă un rol în cauzarea majorității cancerelor de col uterin. De obicei, nu există simptome în stadiile incipiente ale cancerului de col uterin și, prin urmare, devine greu de detectat.
Cu toate acestea, există câteva semne, iar dacă le observați, acestea ar trebui tratate sau examinate rapid:
1. Secreții vaginale apoase sau sângeroase: O scurgere apoasă sau sângeroasă poate fi grea, cu un miros urât. De asemenea, dacă menstruația este mai abundentă decât de obicei, atunci trebuie să consultați un medic.
2. Urinarea dureroasă: Dacă există durere sau disconfort în timpul urinării, sau frecvența continuă să crească, poate exista o infecție la nivelul tractului urinar. Dar, împreună cu aceasta, dacă suferiți de diaree, sângerări în timpul scaunelor și dureri abdominale și pelvine, trebuie să vă verificați.
3. Oboseală și pierderea poftei de mâncare: Dacă, împreună cu alte simptome, experimentați oboseală constantă și pierderea poftei de mâncare care duce la pierderea bruscă în greutate, există un semn că ați putea suferi de cancer de col uterin.
4. Durere de spate surdă: Unul dintre simptomele majore poate fi durerea de spate surdă și umflarea picioarelor, care necesită intervenție medicală serioasă.
Screening-uri pentru cancerul de col uterin
Este important să te verifici după ce simptomele devin recurente. Un screening pentru cancer ar trebui programat pentru a detecta modificările în celulele colului uterin înainte ca acestea să se transforme în cancer în general.
- Frotiu Papanicolau: detectează celulele anormale și neregulate care cresc în zona colului uterin.
- Testul HPV: detectează infecția cu HPV cu risc ridicat.
Un vaccin cu doză unică împotriva papilomavirusului uman care oferă o protecție solidă împotriva cancerului de col uterin s-a dovedit a fi un element important în prevenirea bolii. Prin urmare, lumea medicală speră la un număr mai mic de cazuri de cancer de col uterin în viitor.