Sari la conținut

Cancer colorectal: evită consumul de carne roșie, zahăr rafinat, alimente picante

cancer colorectal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome cancer colorectal

Cancer colorectal: cercetările efectuate de Consiliul Indian de Cercetare Medicală (ICMR) au descoperit că consumul excesiv de carne roșie, zahăr rafinat și alimente condimentate crește riscul de cancer colorectal.

Dr. Sandeep Nayak P, Director – Departamentul de Oncologie Chirurgicală și Chirurgie Robotică și Laparoscopică, Spitalul Fortis, Bannerghatta Road, Bengaluru, a declarat că scenariul cancerului colorectal din India este foarte diferit de cel predominant în Occident.

În India cazurile de cancer rectal au reprezentat 64% din cazuri, în timp ce numărul cazurilor de cancer de colon reprezintă 36% din cazuri. Acest lucru s-ar putea datora diferențelor genetice dintre populațiile indiene și cele vestice.

Cu toate acestea, ceea ce înseamnă acest lucru este că mult mai mulți pacienți li s-ar oferi o stomă permanentă (pungă pentru drenarea scaunelor) decât în vest. Aceasta înseamnă că situația este complet opusă a ceea ce este în vest.

Dieta afectează riscul de cancer colorectal

Studiul a constatat că consumul de carne roșie, zahăr rafinat și alimente condimentate a crescut riscul de cancer colorectal. Simptomele pot include sângerare în timpul mișcărilor intestinale, constipație, modificarea obiceiurilor intestinale, scădere în greutate inexplicabilă și anemie.

Acest studiu a fost coroborat în continuare de multe studii internaționale ulterioare care au arătat, de asemenea, rezultate similare. Organizația Mondială a Sănătății a declarat zahărul rafinat și carnea procesată precum cârnații drept substanțe cancerigene (agenți care cauzează cancer).

Aceasta este o dezvoltare importantă, deoarece multe alimente disponibile pe piață folosesc o cantitate mare de zahăr pentru a îmbunătăți gustul și a-l face mai atrăgător pentru oameni. În multe cazuri, devine și dependență, ceea ce poate avea repercusiuni grave asupra sănătății. Prin urmare, este recomandabil ca oamenii să fie atenți la ceea ce mănâncă.

Dr Nayak a declarat că, spre deosebire de cancerul de colon, cancerul rectal necesită un plan de tratament distinct. În cele mai multe cazuri, radioterapia este necesară înainte de intervenția chirurgicală pentru rectal.

Prin această procedură, anusul este de obicei salvat și o stomie persistentă este evitată. Stoma poate fi evitată la peste 75% dintre pacienții cu cancer rectal. Dar, din păcate, majoritatea pacienților ajung cu o stomă permanentă, deoarece abilitățile necesare pentru a efectua această intervenție chirurgicală de salvare a sfincterului numită ISR lipsesc în majoritatea centrelor.

Reducerea riscurilor de cancer colorectal

Cancerul colorectal este o boală gravă care poate avea efecte devastatoare asupra vieții celor care sunt afectați de acesta. Este un tip de cancer care se dezvoltă în colon sau rect și poate fi fatal dacă nu este diagnosticat și tratat în timp util.

Există mulți pași pe careoamenii îi pot lua pentru a-și reduce riscul de a dezvolta cancer colorectal.

  • În primul rând, menținerea unui stil de viață sănătos, prin consumul unei diete echilibrate
  • Angajarea în exerciții fizice regulate
  • Evitarea obiceiurilor nesănătoase precum fumatul și consumul excesiv de alcool.

Investigații recomandate

Experții au spus că, în ciuda faptului că cancerul colorectal este destul de frecvent în prezent, totuși nu este întotdeauna ușor de detectat, deoarece simptomele pot să nu apară până când cancerul a progresat, făcând depistarea precoce și mai critică și dificilă.

Cu toate acestea, se spune că se pot reduce factorii de risc prin depistarea regulată și reducerea riscului de a dezvolta cancer colorectal.

Efectuând o colonoscopie simplă din timp, putem elimina polipii și putem preveni dezvoltarea cancerului colorectal. Dacă este diagnosticat precoce, cancerul de colon poate fi vindecat prin intervenție chirurgicală.

Tehnicile de chirurgie laparoscopică și robotică minim invazive au făcut posibil ca pacienții să fie externați precoce, iar timpul de recuperare este scurtat. Chiar dacă cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii, ficatul sau peritoneul, există încă speranță pentru o vindecare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel