Din cuprinsul articolului
Studiu cancer colorectal. „Cocteilul” de medicamente care micşorează tumorile bolnavilor, potrivit cercetătorilor!
Cancerul colorectal este un tip de cancer care debutează în colon sau rect, care sunt părți ale intestinului gros. Este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la nivel mondial și afectează, de obicei, persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.
Un nou studiu dă speranță bolnavilor de cancer colorectal, cea mai frecventă formă de tumoră intestinală. Un „cocteil” de medicamente micşorează tumorile, spun oamenii de știință.
Este pentru prima dată când au fost raportate răspunsuri consistente şi durabile la imunoterapie la pacienţii greu de tratat. Potrivit cercetătorilor, imunoterapia ar putea aborda cea mai frecventă formă de tumoră intestinală. O combinaţie de două medicamente ar putea fi utilizată pentru a trata cea mai frecventă formă de cancer intestinal.
După şase luni, s-a demonstrat că tumorile s-au redus sau au rămas stabile la 61% dintre pacienţi, au declarat oamenii de ştiinţă.
Rezultatele unui nou studiu indică faptul că imunoterapia ar putea fi utilizată cu succes pentru a trata cea mai frecventă formă de cancer colorectal, cunoscut şi sub numele de cancer intestinal.
Testele avansează acum în faza ulterioară a studiilor clinice. Rezultatele noului studiu de fază 1 care a implicat cele două medicamente de imunoterapie au fost publicate joi în revista Nature Medicine, citat de news.ro.
Cercetătorii au urmărit 101 pacienţi din Statele Unite care au fost diagnosticaţi cu cancer colorectal metastatic cu stabilitate microsatelitară (MSS mCRC), cel mai frecvent tip de cancer intestinal.
După şase luni, s-a demonstrat că tumorile s-au micşorat sau au rămas stabile la 61% dintre pacienţi.
Medicamentele botensilimab şi balstilimab ar putea „oferi o nouă speranţă” pentru cei diagnosticaţi cu un tip de cancer care nu a răspuns anterior la imunoterapie, au declarat cercetătorii de la Universitatea Anglia Ruskin, informează News.ro.
Ambele medicamente sunt anticorpi monoclonali şi acţionează prin declanşarea sistemului imunitar al organismului pentru a ataca celulele canceroase, spun cercetătorii.
Cercetătorii din acest studiu descriu tratamentul ca având „potenţialul de a schimba regulile jocului”, şi speră ca autorităţile de reglementare din domeniul sănătăţii să aprobe tratamentul curând.
Cele mai frecvente efecte secundare au fost diareea şi oboseala, au precizat cercetătorii.
Până în prezent, s-a demonstrat că imunoterapia a funcţionat doar în cazul pacienţilor cu un alt tip de cancer de intestin, cunoscut sub numele de tumori cu deficienţă de reparare a nepotrivirii ADN-ului (dMMR), care este mai rar, şi doar un procent mic de pacienţi cu cancer colorectal au acest tip de tumoră, imunoterapia fiind până în prezent ineficientă la pacienţii cu tumori MSS mCRC mai frecvente.
Este pentru prima dată când au fost raportate răspunsuri consistente şi durabile la imunoterapie la pacienţii greu de tratat.
„Cancerul colorectal sau cancerul intestinal este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la nivel mondial, iar aceasta este prima dată când există dovezi convingătoare că imunoterapia poate funcţiona în toate formele de tumori colorectale, astfel încât acest lucru are potenţialul de a schimba jocul”, a declarat Justin Stebbing, profesor de ştiinţe biomedicale la Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie.
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…