Canabisul este legal în Canada, iar această măsură a ridicat controverse și îngrijorări puternice în ceea ce privește sănătatea tinerilor, dar și siguranța rutieră.
„Acest guvern nu este absolut deloc pregătit pentru legalizarea marijuanei. Ţara nu este pregătită”, a declarat deputatul conservator John Brassard, al cărui partid a denunţat fără încetare această reformă-far din mandatul premierului canadian Justin Trudeau.
„Ca medic şi ca tată, nu sunt de acord cu legalizarea canabisului recreativ”, a declarat pentru AFP Antonio Vigano, specialist în canabis terapeutic şi director de cercetare la clinica Sante Cannabis din Montreal.
Multe persoane sunt îngrijorate de decizia legalizării marijuanei, pe care nu o văd deloc cu ochi buni
La fel ca mulţi alţi colegi, el invocă riscurile unei creşteri a consumului în rândul tinerilor, care vor putea să cumpere marijuana încă de la vârsta de 18 sau 19 ani, în funcţie de provincia lor de rezidenţă.
„Ştim deja că organul cerebral (creierul) este încă în fază de dezvoltare până la 25 de ani”, a insistat acelaşi specialist, care se declara îngrijorat şi de „efectul sinergetic” dintre canabis şi alcool, adeseori asociate într-un cocktail cu efecte devastatoare.
„Există îngrijorări în ceea ce priveşte sănătatea”, recunoaşte la rândul lui Gillian Connelly, reprezentant al organismului de prevenţie Sante Publique Ottawa. „Dar, timp de mulţi ani, noi am spus pur şi simplu: ‘nu consumaţi’. Şi asta nu a funcţionat. Legalizarea ne-a dat ocazia să avem o dezbatere adevărată despre utilizarea canabisului”
De fapt, Canada se numără printre ţările în care consumul pe locuitor pentru acest drog uşor este unul dintre cele mai mari din lume: aproximativ 4,6 milioane de persoane, reprezentând 16% din totalul populaţiei, au recunoscut că au fumat marijuana în acest an.
Guvernul federal a cheltuit mai multe zeci de milioane de dolari pe campanii de informare şi de prevenire, în special în şcoli. 14 milioane de familii au primit o broşură care le explică noua reglementare, riscurile pentru sănătate, necesitatea de a păstra produsele departe de copii şi de animale, etc.
Alţi canadieni se declară îngrijoraţi de o recrudescenţă a accidentelor rutiere provocate de conducerea automobilului sub influenţa canabisului, scrie Agerpres.ro.
Un studiu publicat recent de institutul oficial Statistique Canada a dezvăluit că un consumator de canabis din şapte (14%) ce deţine permisul auto şi-a condus deja vehiculul în primele două ore după ce a consumat marijuana.
„Pentru oamenii care conduc vehicule, se ştie deja că prezenţa THC (substanţă psihoactivă, n.r.) reprezintă un risc pentru atenţie, concentrare, judecată”, a declarat Antonio Vigano.