Categories: Stil de viaţă

Campioni în cursa spre boală! Românii, cei mai mari consumatori ai acestui aliment care aduce cele mai grave afecțiuni

Românii sunt iarăși în top. În topul consumului unuia dintre cele mai controversate alimente ale tuturor timpurilor. Este înfierat de toți doctorii, iar dacă am pune în balanță minusurile și plusurile lui, am vedea clar cât de dezechilibrată ar fi balanța.

Și totuși? Cum putem ceda atât de ușor, știind că ne așteaptă boli și îngrășare, doar pentru câteva minute de plăcere?

Fiindcă da, zahărul ne aduce plăcere. Dulcele ne binedispune, ne alină. Românii sunt mari consumatori de zahăr, arată statisticile. Media naţională este de 30 de kilograme pe an, de două ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană. O explicaţie ar fi aceea că oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpără. Dacă ar face-o, ar afla că aproape orice aliment procesat conţine adaos de zahăr.

Înainte să cumperi un produs trebuie să citeşti eticheta, spun specialiştii. Un sfat pe care nu-l respectă însă toţi românii.

Medicii spun că o persoană care face mişcare ar trebui să consume cam 20 grame de zahăr adăugat pe zi.

La un simplu calcul, constatăm că cei mai mulţi dintre români depăşesc limita.

România se află pe primul loc în Europa la consumul de zahăr, cu 30 de kilograme anual pe cap de locuitor. Cifra este de două ori mai mare decât media europenă, potrivit digi24.ro.

Consumul zilnic de zahăr recomandat: 20 g

Exemple de produse care conțin zahăr

Lapte 200 ml – 10 g carbohidrați (glucide/zaharuri)

Pâine 10 felii – 50 g

Suc natural 500 ml – 50 g

România – Consum zahăr: 30 kg/locuitor

Media europeană – Consum zahăr: 16 kg/locuitor.

„Consumul în exces de zahăr și orice zaharuri, cum ar fi și glucoza din fructe, duce la boli metabolice și obezitate. Asta înseamnă diabet, hipertensiune, boli vasculare, sindrom metabolic, obezitate și multe altele. Pe lângă asta, vorbim de aspectul exterior. Este foarte important dacă facem mișcare, pentru că zaharurile, carbohidrații, reprezintă principala sursă de energie. Totodată, zahărul este cel care rupe fibra de colagen și elastina din structura pielii. Sfătuiesc pacienții mei să consume stevia sau xilitolul. Studiile științifice au arătat că sunt singurele produse sigure pentru consumul pe termen lung”, spune nutriționistul Florin Ioan Bălănică.

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

11 minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

41 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: